sieć krystaliczna

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
kama25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 cze 2018, o 20:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

sieć krystaliczna

Post autor: kama25 »

Gęstość \(\displaystyle{ NaCl}\) wynosi \(\displaystyle{ 2180 \frac{kg}{m^3} }\). Oblicz stałą sieci wiedząc, że jest to sieć regularna powierzchniowo centrowana, której baza zawiera jeden jon \(\displaystyle{ Na}\) w położeniu \(\displaystyle{ [0,0,0]}\) i jeden jon \(\displaystyle{ Cl}\) w położeniu \(\displaystyle{ [0,5;0,5;0,5]}\).
Ostatnio zmieniony 20 lis 2020, o 21:05 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Braki w LateXu.
pkrwczn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Re: sieć krystaliczna

Post autor: pkrwczn »

Sieć krystaliczna chlorku sodu składa się z sześciennych komórek o masie \(\displaystyle{ m=4(m_{Na}+m_{Cl})}\), gdzie \(\displaystyle{ m_{Na}}\) to masa atomu sodu, \(\displaystyle{ m_{Cl}}\) to masa atomu chloru i mamy po cztery takie atomy w jednej komórce. Jeśli objętość jednej komórki wynosi \(\displaystyle{ V}\), mamy \(\displaystyle{ \rho=m/V}\), stała sieci to długość krawędzi sześcianu czyli pierwiastek trzeciego stopnia z objętości, \(\displaystyle{ d=\sqrt[3]{\frac{4(m_{Na}+m_{Cl})}{\rho}}\approx 5,6\ Å}\).

Jak ktoś woli posłużyć się masą molową to należy podzielić ją przez stałą Avogadra.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: sieć krystaliczna

Post autor: korki_fizyka »

A nie jest przypadkiem tak, że każdy z atomów (jonów) w ośmiu narożach należy jednocześnie do ośmiu sąsiednich komórek więc na jedną komórkę przypada (statystycznie) po pół atomu sodu i chloru?
pkrwczn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Re: sieć krystaliczna

Post autor: pkrwczn »

Nie znam się na terminoligii, ale stereometrycznie zamiast sześciennej komórki z czterema atomami chloru i czterema sodu można kryształ \(\displaystyle{ NaCl}\) rozłożyć na "komórki" oktaedrowe, które są mniejsze niż te sześcienne i zawierają tylko jeden atom chloru w centrum i jeden atom sodu na wierzchołkach. Mimo, że ten oktaedrowy jest mniejszy, to najkrótsza symetria translacyjna jest w obu przypadkach taka sama.
korki_fizyka pisze: 24 lis 2020, o 21:44 A nie jest przypadkiem tak, że każdy z atomów (jonów) w ośmiu narożach należy jednocześnie do ośmiu sąsiednich komórek więc na jedną komórkę przypada (statystycznie) po pół atomu sodu i chloru?
To by były wtedy chyba ostrosłupy, pół jonu chloru i pół sodu, ale nie można by wtedy wypełnić przestrzeni w sposób translacyjny.
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Re: sieć krystaliczna

Post autor: Fibik »

Sama stała sieci NaCl jest faktycznie podawana jako 5.6;
niemniej odległość pomiędzy atomami Na i Cl wynosi tam 2.8 chyba, czyli połowa...

nie wiem czy to ma jakiś sens - może zgadywanki.

5.6 pomiędzy jednakowymi jonami: Na+, albo Cl-,
czyli byłyby to 2 siatki kubiczne nałożone na siebie... tyle że jakoś płasko chyba.
ODPOWIEDZ