Kąt rozproszenia/wartość energii przekazanej elektronom

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
kacpejeek

Kąt rozproszenia/wartość energii przekazanej elektronom

Post autor: kacpejeek »

Witam,

mam takie zadanie:

Jaki będzie kąt rozproszenia i wartość energii przekazanej elektronom odrzutu, jeżeli długość fali promieniowania rentgenowskiego po oddziaływaniu wynosi \(\displaystyle{ λ=0,12Å}\). Zmiana długości fali promieniowania rentgenowskiego przy rozpraszaniu komptonowskim wynosi \(\displaystyle{ Δλ=0,02Å}\).

Wartość energii proszę podać w dżulach i elektronowoltach.


Czy mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu?
Bardzo dziękuję.
Proszę wybaczyć jeśli w nieodpowiednim dziale umieściłem pytanie.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2020, o 19:38 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
beatrycze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 29 cze 2020, o 21:02
Płeć: Kobieta
wiek: 35
Pomógł: 7 razy

Re: Kąt rozproszenia/wartość energii przekazanej elektronom

Post autor: beatrycze »

Odpowiedz na następujące pytania

- z jakim zjawiskiem fizycznym mamy do czynienia w treści zadania?

- jaka jest zależność pomiędzy zmianą długości fali \(\displaystyle{ \Delta \lambda = \lambda - \lambda_{0} }\) a kątem rozproszenia \(\displaystyle{ \vartheta? }\)

- jak obliczamy energię elektronów odrzutu \(\displaystyle{ E_{e} }\) w zależności od energii padającego fotonu \(\displaystyle{ E }\) i kąta rozproszenia \(\displaystyle{ \vartheta, }\) wykorzystując dwuwymiarową zasadę zachowania pędu wzdłuż osi \(\displaystyle{ x }\) i \(\displaystyle{ y }\) ?

- jaka jest zależność między \(\displaystyle{ 1eV }\) a \(\displaystyle{ 1J }\) i odwrotnie?
ODPOWIEDZ