Efekt fotoelektryczny.

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Efekt fotoelektryczny.

Post autor: dawid.barracuda »

Drodzy Koledzy,

po kilku latach po maturze przyszło mi zetknąć się znowu z efektem fotoelektrycznym :) Otóż mam do policzenia takie zadanie:
Maksymalna szybkość fotoelektronów emitowanych podczas zjawiska fotoelektrycznego wynosi \(\displaystyle{ v}\). Oblicz długość fali promieniowania padającego na katodę, jeżeli granica efektu fotoelektrycznego wynosi \(\displaystyle{ \lambda _{gr} }\).
Zacząłem od wzoru Einsteina-Millikana:
\(\displaystyle{ \frac{hc}{\lambda} = W + E _{k} }\)

Rozumiem, że interesuje mnie \(\displaystyle{ \lambda}\) wobec powyższego uzyskuję rozwiązanie (po podstawieniu wzoru na energię kinetyczną \(\displaystyle{ E_{k}}\) i pracę wyjścia \(\displaystyle{ W}\)):
\(\displaystyle{ \lambda = \frac{hc}{ \frac{hc}{\lambda _{gr}}+\frac{m _{e}v ^{2} }{2} } }\)

Czy będzie tak jak napisałem?
Dzięki z góry za wskazówki i pozdrawiam :)
Dawid.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7922
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1672 razy

Re: Efekt fotoelektryczny.

Post autor: janusz47 »

Będzie tak jak napisałeś.
ODPOWIEDZ