Stała szybkości rozpadu promieniotwórczego

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
karolina_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Stała szybkości rozpadu promieniotwórczego

Post autor: karolina_18 »

Witam,
Czy mógłby mi ktoś potwierdzić lub odrzucić moje rozwiązanie?
"Gram \(\displaystyle{ Th^{232}}\) wysyła \(\displaystyle{ 4700}\) cząstek \(\displaystyle{ \alpha}\) na sekundę, jeśli pominie się promieniowanie pochodzące od jego pierwiastków pochodnych. Jaka jest stała szybkości tego izotopu?"

Bazując na wzorze \(\displaystyle{ - \frac{dN}{dt}= \lambda \cdot N}\)
gdzie \(\displaystyle{ dN}\) to jest liczba cząstek, które rozpadają się w czasie \(\displaystyle{ dt}\), a \(\displaystyle{ \lambda}\) jako stałą rozpadu

to można stwierdzić, że stała rozpadu wynosi \(\displaystyle{ 4700 s^{-1}}\)

Chyba, że źle myślę to prosiłabym po korektę.
Dziękuję!
Ostatnio zmieniony 9 lip 2019, o 12:06 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stała szybkości rozpadu promieniotwórczego

Post autor: pesel »

Ale przecież \(\displaystyle{ N \ne 1}\).

\(\displaystyle{ N= \frac{1}{232}\cdot N_A =\frac{1}{232}\cdot 6.02 \cdot 10^{23}}\)
karolina_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Re: Stała szybkości rozpadu promieniotwórczego

Post autor: karolina_18 »

No tak. Nie wzięłam pod uwagę w ogóle jaki to jest izotop. Dziękuję!
ODPOWIEDZ