Model atomu

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
krasnall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 mar 2019, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: śląskie

Model atomu

Post autor: krasnall »

W planetarnym modelu atomu promień orbity elektronu wynosi \(\displaystyle{ 5,3\cdot 10^{-11} m}\), a prędkość liniowa jest w przybliżeniu równa \(\displaystyle{ 2,2\cdot 10^{16} m/s}\). Znaleźć:
a) przyspieszenie dośrodkowe,
b) siłę dośrodkową,
c) siłę przyciągania elektrostatycznego protonu i elektronu.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2019, o 20:13 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Model atomu

Post autor: korki_fizyka »

krasnall pisze:W planetarnym modelu atomu promień orbity elektronu wynosi \(\displaystyle{ 5,3\cdot 10^{-11} m}\), a prędkość liniowa jest w przybliżeniu równa \(\displaystyle{ 2,2\cdot 10^{16} m/s}\). Znaleźć:
a) przyspieszenie dośrodkowe,
b) siłę dośrodkową,
c) siłę przyciągania elektrostatycznego protonu i elektronu.
Z czym masz problem, może ze znalezieniem wzorów ? bo wystarczy tylko do nich podstawić
a i popraw wartość prędkości, bo jest większa od światła
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3844
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Model atomu

Post autor: AiDi »

korki_fizyka pisze: a i popraw wartość prędkości, bo jest większa od światła
Cóż, model Bohra jest modelem nierelatywistycznym, więc w gruncie rzeczy nic nie powstrzymuje elektronów przed ruchem z nadświetlnymi prędkościami
ODPOWIEDZ