Fizyka jadrowa

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
momek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 kwie 2019, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Fizyka jadrowa

Post autor: momek12 »

Millikan zmierzył zależność napięcia hamowania od częstotliwości padającego światła dla dwóch fotokomórek, z których jedna miała fotokatodę z cezu, a druga z wolframu. Wyniki jego pomiarów przedstawia wykres:
f
a) Jaką wartość stałej Plancka otrzymał Millikan, posługując się wartościami odczytanymi z wykresu?
b) Oblicz pracę wyjścia elektronu dla jednego z tych metali. Wynik podaj w dżulach i w elektronowoltach.

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/a/ldqW2HR
link do wykresu
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7936
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1679 razy

Fizyka jadrowa

Post autor: janusz47 »

a)

Stała Plancka jest równa tangesowi kąta nachylenia prostych.

Na przykład

- z wykresu dla Cs: \(\displaystyle{ \nu_{1}= 7\cdot 10^{14} Hz , \ \ U_{h1}= 1V.}\)

- z wykresu dla W: \(\displaystyle{ \nu_{2}= 12,5\cdot 10^{14} Hz , \ \ U_{h2}= 0,6V.}\)

Z Równania Einsteina - Milikana dla Cs:

\(\displaystyle{ h\nu_{1} = h\nu_{01}+ eU_{h1} \rightarrow h = \frac{eU_{h1}}{\nu_{1}-\nu_{01}}=...=6,4\cdot 10^{-34}J\cdot s}\) (proszę sprawdzić).

Rozumując podobnie, zachęcam do wyznaczenia stałej Plancka z wykresu dla \(\displaystyle{ W.}\)

b)

Dla \(\displaystyle{ Cs}\)

\(\displaystyle{ W_{e1} = h\cdot \nu_{01},}\)

\(\displaystyle{ \nu_{01} = 4,5\cdot 10^{14} Hz.}\)

\(\displaystyle{ W_{e1} \approx 3\cdot 10^{-19}J \approx 2eV}\) (proszę sprawdzić).

Zachęcam do obliczenia pracy wyjścia \(\displaystyle{ W_{e2}}\) dla \(\displaystyle{ W.}\)
ODPOWIEDZ