Jaka jest największa energia promieniowania X emitowanego z metalowej tarczy
bombardowanej elektronami o energii \(\displaystyle{ 40 keV}\)? Ile wynosi maksymalna częstotliwość
promieniowania X emitowanego w wyniku przyspieszania elektronów napięciem równym
\(\displaystyle{ 20 kV}\)?
Ma ktos jakis pomysł na to zadanko?
Energia promieniowania
Energia promieniowania
Ostatnio zmieniony 19 mar 2019, o 08:28 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Energia promieniowania
Jeżeli cała energia kinetyczna elektronu zostanie zamieniona na energię kwantu promieniowania X, to spełnione jest równanie:
\(\displaystyle{ E_k = \frac{m_ev^2}{2}= h\f_{max}}}\)
a jeśli elektron uzyskuje tę energię w wyniku przyspieszania w polu elektrycznym, to
\(\displaystyle{ E_k = \frac{m_ev^2}{2}= eU}\)
\(\displaystyle{ E_k = \frac{m_ev^2}{2}= h\f_{max}}}\)
a jeśli elektron uzyskuje tę energię w wyniku przyspieszania w polu elektrycznym, to
\(\displaystyle{ E_k = \frac{m_ev^2}{2}= eU}\)