Rozpady, udział poszczególnych typów w całości

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
taffer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 6 kwie 2007, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xxx
Podziękował: 86 razy

Rozpady, udział poszczególnych typów w całości

Post autor: taffer »

Hej,

Czy mógłby mi ktoś pomóc wytłumaczyć, w jaki sposób mogę określić, w jakimś dużym przybliżeniu, jaki jest udział konkretnego typu promieniowania w całości danej aktywności danego radionuklidu? W jaki sposób to odczytać z dostępnych schematów?

Żeby było jaśniej, o co mi chodzi - weźmy za przykład taki 90Y. Dla większości kojarzony z emiterem beta, a wiadomo, że ma również gammy i X (X w tych rozważaniach pomińmy). Powiedzmy, że ktoś mi zada pytanie, ile dajmy na to przez godzinę działania takiego nuklidu, zostanie wyemitowanych elektronów, a ile kwantów gamma, jaki będzie w przybliżeniu procentowy udział jednej części i drugiej?

Znajdując dane, np widzę, że możliwe są 2 sposoby rozpadu dla 90-Y, IT oraz rozpad beta minus. W tym pierwszym najintensywniejsze są gammy 202.53 keV (97%) oraz 479.51 keV (90,7%). W drugim bety w niemal 100% o poczatkowej energii 933 keV.

Jak to teraz odnieść do całości?
Awatar użytkownika
naznaczony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Арзамас-16
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 15 razy

Rozpady, udział poszczególnych typów w całości

Post autor: naznaczony »

Cześć,
taffer pisze:Powiedzmy, że ktoś mi zada pytanie, ile dajmy na to przez godzinę działania takiego nuklidu, zostanie wyemitowanych elektronów, a ile kwantów gamma, jaki będzie w przybliżeniu procentowy udział jednej części i drugiej?
sam sobie odpowiedziałeś na drugą część pytania. A znając czas połowicznego zaniku "mniej więcej" odpowiesz też na pytanie pierwsze.

\(\displaystyle{ A= A_{0} \cdot e^{- \frac{0,693 \cdot t}{T} }}\)
\(\displaystyle{ A [Bq]}\) - aktywność po czasie \(\displaystyle{ t [s]}\)
\(\displaystyle{ A_{0} [Bq]}\) - aktywność początkowa
\(\displaystyle{ T [s]}\) - czas połowicznego zaniku danego radioizotopu
\(\displaystyle{ t [s]}\)- czas
Możesz sobie określić ilość rozpadów promieniotwórczych, które miały miejsce w przedziale jakiegoś czasu. Następnie na podstawie tych danych procentowych, które podałeś "mniej więcej" możesz powiedzieć jak to procentowo wyglądało.
AU
AU
409px-Y90_DS6.png (25.01 KiB) Przejrzano 175 razy
Zwróć uwagę na rysunek, jakbyś miał czystą próbkę \(\displaystyle{ Y-90}\) to \(\displaystyle{ 99,983 \%}\) wszystkich rozpadów zachodzących w próbce będą rozpadami \(\displaystyle{ \beta^{-}}\). Rozumiesz o co chodzi?

A tak w rzeczywistości bez wrzucania próbki na spektrę to będziesz strzelał na ślepo.
I akurat wybrałeś słaby radionuklid, bo w przyrodzie jak już występuje \(\displaystyle{ Y-90}\) to razem ze \(\displaystyle{ Sr-90}\), z którego powstaje.

//tak, tak, trochę po czasie.
ODPOWIEDZ