Energia potencjalna elektronu

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
gutok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 19 paź 2017, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gd
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Energia potencjalna elektronu

Post autor: gutok »

Energia potencjalna elektronu na orbicie stacjonarnej Bohra w atomie wodoru jest liczbą:
a) dodatnia,
b) równą zeru,
c) ujemną,
d) o wartości dokładnie równej jego energii kinetycznej.

Co to jest orbita stacjonarna? Czym różni się od "zwykłej" orbity?

W odpowiedzi mam zaznaczone c) ujemną. To dlatego, że dodatnie jądro przyciąga ujemny elektron?
Ostatnio zmieniony 18 cze 2018, o 21:39 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tytuł tematu rozpoczynaj od wielkiej litery. Interpunkcja.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Energia potencjalna elektronu

Post autor: korki_fizyka »

gutok pisze:
Co to jest orbita stacjonarna? Czym różni się od "zwykłej" orbity?
Na te pytania odpowiedzi poszukaj w podręczniku.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3841
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Energia potencjalna elektronu

Post autor: AiDi »

gutok pisze: W odpowiedzi mam zaznaczone c) ujemną. To dlatego, że dodatnie jądro przyciąga ujemny elektron?
\(\displaystyle{ E_p=\frac{kQq}{r}}\), podstawiając do wzoru \(\displaystyle{ Q_p=e}\) i \(\displaystyle{ q_e=-e}\) otrzymujemy ujemną energię potencjalną. Ogólnie w fizyce panuje taka konwencja, że energia potencjalna układów związanych (a takim jest atom wodoru) jest ujemna.
ODPOWIEDZ