Normalizacja funkcji falowej

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
mkwnuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 gru 2015, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Normalizacja funkcji falowej

Post autor: mkwnuk »

Szanowni,
Mam problem z normalizacją następującej funkcji falowej:

\(\displaystyle{ \theta \left( x \right) =N \cdot \left( \frac{4x^5}{15} - \frac{4x^3}{3} + x \right) \cdot e^ \frac{x^2}{2}}\)

W kosekwencji tej normalizacji, chciałbym także określić prawdopodobieństwo zdarzenia, takiego, że cząstka znajduje się między \(\displaystyle{ x=-2.5}\) oraz \(\displaystyle{ x=2.5}\).

W obliczeniach wspomagam się programem wxMaxima.

Czy moge liczyc na wsparcie ?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 22:02 przez mkwnuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Normalizacja funkcji falowej

Post autor: AiDi »

A w czym jest problem? \(\displaystyle{ N}\) wyznaczasz z warunku \(\displaystyle{ 1=\int_{\RR}|\theta|^2 \mbox{d}x}\), prawdopodobieństwo natomiast (po unormowaniu) ze wzoru \(\displaystyle{ P=\int_{-3}^{3}|\theta|^2 \mbox{d}x}\).
mkwnuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 gru 2015, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Normalizacja funkcji falowej

Post autor: mkwnuk »

Okej... a jakie mam wziać granice całkowania przy całce z kwadratu modułu funkcji falowej? Ona jest od \(\displaystyle{ -\infty}\) do \(\displaystyle{ \infty}\) ?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Normalizacja funkcji falowej

Post autor: AiDi »

Tak, przy normalizacji \(\displaystyle{ \int_{\RR}=\int_{-\infty}^{\infty}}\).
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Normalizacja funkcji falowej

Post autor: pesel »

A ta funkcja znika w nieskończoności?
mkwnuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 gru 2015, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Normalizacja funkcji falowej

Post autor: mkwnuk »

Okej, dzięki. Udało się.
Obliczyłem zarówno czynnik jak i gęstość (ok. 50%).
ODPOWIEDZ