Poziomy energetyczne.

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
KwanTT7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 paź 2016, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Poziomy energetyczne.

Post autor: KwanTT7 »

Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania z chemii kwantowej:
Na ile sposobów można rozmieścić N różnych cząsteczek pomiędzy 2 poziomy energetyczne?
Jak zapisać energię całkowitą tego układu. E=?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Poziomy energetyczne.

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ \left( {N\choose 0}+{N\choose 1}+...+{N\choose N}\right)=2^{n}}\)

\(\displaystyle{ E=k \cdot E_{1}+(N-k) \cdot E_{2}}\)
ODPOWIEDZ