Laplasjan indukcji pola magnetycznego

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
Sumer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 cze 2016, o 23:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Laplasjan indukcji pola magnetycznego

Post autor: Sumer »

Prosiłbym, aby ktoś był tak miły i wyjaśnił mi (w prosty sposób) dlaczego laplasjan indukcji pola magnetycznego wynosi zero.

Dokładnie chodzi o zdanie: "Ponieważ laplasjan \(\displaystyle{ B}\) jest równy zero, pole magnetyczne wewnątrz nadprzewodnika, poniżej głębokości wnikania, wynosi zero."

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Meissnera


Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Laplasjan indukcji pola magnetycznego

Post autor: janusz47 »

Linie pola magnetycznego (linie indukcji) są krzywymi zamkniętymi ( pole magnetyczne jest wszędzie polem solenoidalnym).

Z różniczkowej postaci prawa Gaussa:

\(\displaystyle{ div(\vec{B})=\vec{0}.}\)

Z określenia dywergencji

\(\displaystyle{ div(\vec{B})= \nabla{\vec{B}}.}\)

Jeżeli

\(\displaystyle{ \vec{B}= grad(\phi),}\)

to

\(\displaystyle{ div\vec{B}= div(grad(\phi))= \nabla \cdot \nabla \phi = \Delta \phi = 0.}\)
Sumer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 cze 2016, o 23:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Laplasjan indukcji pola magnetycznego

Post autor: Sumer »

Dziękuję. O to chodziło.
ODPOWIEDZ