Energia fotonu padającego na powierzchnię metalu
Energia fotonu padającego na powierzchnię metalu
Jaka część \(\displaystyle{ x}\) energii fotonu padającego na powierzchnię metalu przypada na wyrwanie elektronu z metalu, jeżeli energia kinetyczna wybijanych elektronów \(\displaystyle{ E=1,2eV}\), a graniczna długość fali dla zjawiska fotoelektrycznego \(\displaystyle{ \lambda_{g}=260nm}\). Wynik podaj w dżulach
Energia fotonu padającego na powierzchnię metalu
Zrobiłem to tak: \(\displaystyle{ \frac{3 \cdot 10^{8}}{2,6 \cdot 10^{-7}}=11,54 \cdot 10^{14}Hz}\)
\(\displaystyle{ 6,63 \cdot 10^{-34} \cdot 1,154 \cdot 10^{15} = 7,65 \cdot 10^{-19} J = 4,78 eV}\)
\(\displaystyle{ 4,78 eV + 1,2 eV = 5,98 eV}\)
\(\displaystyle{ \frac{4,78}{5,98}=0,79ev}\)
\(\displaystyle{ 0,79 \cdot 1,6 \cdot 10^{-19}=1,26J}\)
\(\displaystyle{ 6,63 \cdot 10^{-34} \cdot 1,154 \cdot 10^{15} = 7,65 \cdot 10^{-19} J = 4,78 eV}\)
\(\displaystyle{ 4,78 eV + 1,2 eV = 5,98 eV}\)
\(\displaystyle{ \frac{4,78}{5,98}=0,79ev}\)
\(\displaystyle{ 0,79 \cdot 1,6 \cdot 10^{-19}=1,26J}\)
Ostatnio zmieniony 13 cze 2016, o 16:38 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 707
- Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toronto
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 73 razy
Energia fotonu padającego na powierzchnię metalu
Nie wiem o co chodzi ..ale wystarczy odjąć i podzielić, a po drodze zamienić elektronowolty na dżule albo odwrotnie jak wolisz. Wynik powinien wyjść w postaci ułamka bez żadnych jednostek, któy ewentualnie możesz zamienić na %.