Budowa atomu
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 5 kwie 2005, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 36 razy
Budowa atomu
Wiedzą powszechną jest to ,że atom składa sie z neutronów ,elektronów ,protonów .
Wiem ,że znaleziono mniejsze cząstki atomu.Chyba nawet tego jest sporo .
Może ktoś więcej na ten temat napisać -aktualny stan wiedzy w telegraficznym skrócie .
Wiem ,że znaleziono mniejsze cząstki atomu.Chyba nawet tego jest sporo .
Może ktoś więcej na ten temat napisać -aktualny stan wiedzy w telegraficznym skrócie .
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Budowa atomu
Tak, nawet je wymieniłeś...superplayer pisze:Wiem ,że znaleziono mniejsze cząstki atomu
O modelu standardowym możesz poczytać .
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 5 kwie 2005, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 36 razy
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Budowa atomu
To jest tylko nazwa Jak na razie najlepiej opisuje on nasze poznanie struktury mikroświata; o rozszerzeniach tego modelu możesz poczytać w ostatnim zdaniu linkowanego wyżej artykułu.
-
- Użytkownik
- Posty: 987
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 75 razy
Budowa atomu
Przecież to tylko matematyczne pojęcia a nie fizyka.
Neutrina wymyślono na początku (masa neutronu nie pasowała), a dale to już szkoda gadać: wpadka teorii, no to robimy nową cząstkę...
A ta chromodynamika, to już nie wiem... normalnie dziecinada - rgb, cmyk, albo hls, fotoszop...
Neutrina wymyślono na początku (masa neutronu nie pasowała), a dale to już szkoda gadać: wpadka teorii, no to robimy nową cząstkę...
A ta chromodynamika, to już nie wiem... normalnie dziecinada - rgb, cmyk, albo hls, fotoszop...
- Ivenesco
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 11:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 6 razy
Budowa atomu
Pierwszym rozszerzeniem tego układu co napisałeś -> elektron. proton, neutron jest podział neutronów i protonów na kwarki.
Neutron -> 1 kwark górny mający 2/3 ładunku (+) i 2 kwarki dolne mające po 1/3 ładuknu (-). W sumie ładunek obojętny.
Proton -> 2 kwarki górne 2/3 (+) i jeden dolny 1/3 (-). W sumie +1.
Tyle wiem napewno, a co wymyślali potem.... w to się nie zagłębiałem
Neutron -> 1 kwark górny mający 2/3 ładunku (+) i 2 kwarki dolne mające po 1/3 ładuknu (-). W sumie ładunek obojętny.
Proton -> 2 kwarki górne 2/3 (+) i jeden dolny 1/3 (-). W sumie +1.
Tyle wiem napewno, a co wymyślali potem.... w to się nie zagłębiałem
-
- Użytkownik
- Posty: 987
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 75 razy
Budowa atomu
Kwark jest jednowymiarowy, czyli taki odcinek.
Trzy odcinki tworzą trójkąt - figura płaska = dwa wymiary.
Proton składa się z pary kwarków górnych i dolnego: 2up + 1down (ładunek: up +2/3e, down -1/3e).
Neutron - 1up + 2down.
Widzimy że proton i neutron to twory płaskie (trójkąty).
Z czterech trójkątów można utworzyć czworościan:
2p + 2n = He4, zatem dopiero jądro helu (cząstka alfa) jest trójwymiarowe.
Takie czworościany można układać w większe piramidki:
1 w wierzchołku + 3 w podstawie = 4: 8p + 8n
1 + 3 + 6 = 10: 20p + 20n
można inaczej:
1+3+1 = 5: 10p + 10n
1+3+6+3+1 = 14: 28p + 28n
tym sposobem otrzymujemy liczby magiczne: 2, 8, 20, 28, 50, ...
Problem z wodorem: 1p - jest płaski, pewnie dlatego atomy łączą się parami w H2:
2p + 2e, czyżby elektron również był płaski?
Deuter: p+n - czyli tylko dwa trójkąty, albo tryt: p+ 2n - trzy trójkąty...
Trzeba skonstruować odpowiednie klocki i rozdać dzieciakom w przedszkolach,
a wtedy one szybko rozpracują dokładnie fizykę jądrową.
Trzy odcinki tworzą trójkąt - figura płaska = dwa wymiary.
Proton składa się z pary kwarków górnych i dolnego: 2up + 1down (ładunek: up +2/3e, down -1/3e).
Neutron - 1up + 2down.
Widzimy że proton i neutron to twory płaskie (trójkąty).
Z czterech trójkątów można utworzyć czworościan:
2p + 2n = He4, zatem dopiero jądro helu (cząstka alfa) jest trójwymiarowe.
Takie czworościany można układać w większe piramidki:
1 w wierzchołku + 3 w podstawie = 4: 8p + 8n
1 + 3 + 6 = 10: 20p + 20n
można inaczej:
1+3+1 = 5: 10p + 10n
1+3+6+3+1 = 14: 28p + 28n
tym sposobem otrzymujemy liczby magiczne: 2, 8, 20, 28, 50, ...
Problem z wodorem: 1p - jest płaski, pewnie dlatego atomy łączą się parami w H2:
2p + 2e, czyżby elektron również był płaski?
Deuter: p+n - czyli tylko dwa trójkąty, albo tryt: p+ 2n - trzy trójkąty...
Trzeba skonstruować odpowiednie klocki i rozdać dzieciakom w przedszkolach,
a wtedy one szybko rozpracują dokładnie fizykę jądrową.
- Ivenesco
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 11:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 6 razy
Budowa atomu
Trochę to... dziwne Ale to zapewnie jest wymysł fizyków nowoczesnych... Ciekawe jak sprawdzili, czy proton jest płaski :]
Fibik,
Fibik,
A to już nie ma sensu: elektrony są za daleko jądra, żeby z nimi tworzyć figurę Ta cała teoria jest jakoś bardzo... teoretyczna I chyba mało prawdopodobna2p + 2e, czyżby elektron również był płaski?
-
- Użytkownik
- Posty: 987
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 75 razy
Budowa atomu
Nie mogą być za daleko - przecież wodór cząsteczkowy H2 istnieje, zatem mamy dowód, że figura jest, i one tam figurują.
Proton zachowuje się kulisto w zderzeniach w akceleratorach,
ale przecież to jest oczywiste, każdy tak myśli,
i dlatego tak trudno zrozumieć, że to zwyczajny trójkąt.
Prawda jest zawsze piramidalnie szokująca...
Proton zachowuje się kulisto w zderzeniach w akceleratorach,
ale przecież to jest oczywiste, każdy tak myśli,
i dlatego tak trudno zrozumieć, że to zwyczajny trójkąt.
Prawda jest zawsze piramidalnie szokująca...
- Ivenesco
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 11:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 6 razy
Budowa atomu
Nie bardzo widzę, co to ma z tym wspólnego Elektrony nie mogą się połączyć w figury z jądrem atomuNie mogą być za daleko - przecież wodór cząsteczkowy H2 istnieje, zatem mamy dowód, że figura jest, i one tam figurują.
Często jest, ale żeby coś uznać za prawdę trzeba mieć prawdziwy dowód I jakoś wątpie czy takie teorie da się udowodnić. Niestety często zadarzają się doświadczenia, które po dokładniejszym przeanalizowaniu są niewiele więcej warte od samej teorii Albo czasem mniej...i dlatego tak trudno zrozumieć, że to zwyczajny trójkąt.
Prawda jest zawsze piramidalnie szokująca...
-
- Użytkownik
- Posty: 987
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 75 razy
Budowa atomu
Twoim zdaniem jak są ustawione te elektrony w H2?
Elektrony muszą tworzyć bardzo ładne figury z protonami - widziałeś kryształy.
Jeśli nie lubisz trójek, to mam inną, i bardzo awangardową, propozycję:
1843 elektrony ustawione w pierścień tworzą to co nazywamy protonem.
Całość wiruje z prędkością: 2.54c (zmierzona prędkość tunelowania fotonów),
a wtedy powstaje siła ściskająca (taka jak w pierścieniu z prądem - cewka),
która pracuje tam w roli siły dośrodkowej. Ostatecznie, na zewnątrz,
wychodzi netto: +e; masa, promień i inne parametry są całkowicie zgodne
z... prawdziwymi dowodami.
Elektrony muszą tworzyć bardzo ładne figury z protonami - widziałeś kryształy.
Jeśli nie lubisz trójek, to mam inną, i bardzo awangardową, propozycję:
1843 elektrony ustawione w pierścień tworzą to co nazywamy protonem.
Całość wiruje z prędkością: 2.54c (zmierzona prędkość tunelowania fotonów),
a wtedy powstaje siła ściskająca (taka jak w pierścieniu z prądem - cewka),
która pracuje tam w roli siły dośrodkowej. Ostatecznie, na zewnątrz,
wychodzi netto: +e; masa, promień i inne parametry są całkowicie zgodne
z... prawdziwymi dowodami.
- Ivenesco
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 11:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 6 razy
Budowa atomu
Fibik,
Ten temat jest dosyć... luźny. I tak nie dojdziemy do porozumiena, bo każdy ma swoją teorię, a i tak pewnie się okaże, że prawda jest zupełnie inna
To też raczej niemożliwe Albo przynajmniej sprzeczne z chwilowo przyjętymi zasadami fizykiCałość wiruje z prędkością: 2.54c
Ten temat jest dosyć... luźny. I tak nie dojdziemy do porozumiena, bo każdy ma swoją teorię, a i tak pewnie się okaże, że prawda jest zupełnie inna
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
Budowa atomu
Czy widziałeś te elektrony wirujące z tą prędkością ?Fibik pisze:1843 elektrony ustawione w pierścień tworzą to co nazywamy protonem.
Całość wiruje z prędkością: 2.54c (zmierzona prędkość tunelowania fotonów)
Czy to jest Twoja teoria, czy możesz wskazać jakieś odwołanie do prac, które potwierdzą te tezy ?
Czyli w tym doświadczeniu nie obowiązuje prawo zachowania ładunku ?Fibik pisze:1843 elektrony ... Ostatecznie, na zewnątrz, wychodzi netto: +e;
Masa też się kupy nie trzyma
\(\displaystyle{ m_{protonu} = \frac{1843 m_{elektronu} }{\sqrt{1 - (2.54)^2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
Budowa atomu
Nie, dzisiejszy stan wiedzy wskazuje na to, że ciała o masie spoczynkowej większej niż 0, poruszają się z prędkością mniejszą od prędkości światła.Rogal pisze:A ja tak się spytam - elektron krąży sobie wokół jądra z szybkością c, tak?
Przykład wyliczenia prędkości elektronu dla modelu Bohra
Wyliczona wartość to około 2180 km/s.