fizyka kwantowa

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
mappetino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 sie 2011, o 11:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska

fizyka kwantowa

Post autor: mappetino »

1. Jak zmieni się długość fali przypadające na maksimum natężenia promieniowania ciała doskonale czarnego jeżeli zwiększymy temperaturę ciała o \(\displaystyle{ 0,25T}\).
2. Dwie jednakowe planety krążą w odległości \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ 2r}\) od gwiazdy. Oblicz stosunek ich temperatur powierzchniowych.
3. Jak zmieni się energia fotonu, którego pęd zmalał dwukrotnie.
4. Trzy źródła o jednakowej mocy emitują światło czerwone, zielone i fioletowe. Oblicz stosunek liczby fotonów wysyłanych przez te źródła.
5. Napięcie przyspieszające lampy rentgenowskiej wynosi \(\displaystyle{ 100\text{kV}}\). Oblicz maksymalną energię i pęd promieniowania rentgenowskiego wysyłanego przez lampę.
6. Oblicz pęd kwantów promieniowania rentgenowskiego emitowanego w wyniku bombardowania anody elektronami o pędzie \(\displaystyle{ p}\).
7. Jak zmieni się pęd elektronu przy przejściu elektronu z orbity czwartej na drugą. Pęd elektronu na pierwszej orbicie wynosi \(\displaystyle{ p}\).
8. Oblicz prędkość elektronu na orbicie \(\displaystyle{ n}\).(dane:\(\displaystyle{ m,e,k,h}\)).
9. Oblicz promienie kolejnych orbit w atomie wodoru oraz w atomie helu. \(\displaystyle{ (Z = 2)}\).
10. Oblicz energię całkowitą elektronu na n-tej orbicie w atomie wodoru.
11. Naturalny chlor o masie atomowej \(\displaystyle{ 35,45}\) jest mieszaniną dwóch nuklidów o liczbie masowej \(\displaystyle{ 35 \text{ i } 37}\). Oblicz zawartość tych nuklidów w naturalnym chlorze.
12. Oblicz deficyt masy i energię wiązania jądra deuteru o masie \(\displaystyle{ 2,014102u.}\)
13. Przy wytwarzaniu \(\displaystyle{ 1\text{g}}\) helu z protonów i neutronów\(\displaystyle{ (m= 4.0015u)}\) wydzielana jest energia. Ile lodu można stopić tą ilością energii, bez zmiany temperatury, jeżeli ciepło topnienia wynosi \(\displaystyle{ L= 335000 \frac{\text{J}}{\text{k}g}}\).

Zadań dużo. niestety nie mam pomysłu jak się za nie zabrać. Jeżeli niemożliwe będzie ich całkowite rozwiązanie to może ktoś mógłby mnie w miarę nakierować na sposób ich rozwiązania. Będę bardzo wdzięczny. Z Fizyki nigdy nie byłem za dobry, a kierunek studiów na którym jestem zmusza mnie do rozwiązania tych zadań (niestety poprawiam fizykę we wrześniu).<usunięto> Byłbym bardzo wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2011, o 12:14 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Usunięto część niezwiązaną z działem.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

fizyka kwantowa

Post autor: ares41 »

3. Wystarczy podstawić do wzorku.
5. Zasada zachowania energii.
12. Zastanowić się z czego składa się jądro deuteru.
13. Zasada zachowania energii.
ODPOWIEDZ