1.czas połowicznego zaniku pierwiastka C14 wynosi 5370 lat.Określ wspołczynnik zaniku (tzn lambde)
2.Z jakiego okresu pochodza zdrewniałe probki, jeżeli stwierdzono w nich 0.23% C14 (w odniesieniu do żyjących roślin)
N(t)=N(0) *(razy)edo potegi -lambda*(razy)t ,t >0
Rozpad radioaktywny, aktywność
Rozpad radioaktywny, aktywność
Zapoznaj sie z oznaczeniami.
1.
Mamy:
N(t) = N_0 * e^(-Lt)
gdzie L to lambda. Jesli czas polowicznego rozpadu wynosi t = 5370 lat to:
N(5370) = 0,5*N_0
0,5*N_0 = N_0 * e^(-Lt)
0,5 = e^(-Lt)
ln 0,5 = -Lt
L = -ln(0,5)/t
2.
N(t) = N_0*e^(-Lt)
N(t) = 0,0023*N_0
N_0*0,0023 = N_0*e^(-Lt)
0,0023 = e^(-Lt)
ln(0,0023) = -Lt
t = -ln(0,0023)/L
Wystarczy podstawic do wzorow.
Pozdrawiam, GNicz
1.
Mamy:
N(t) = N_0 * e^(-Lt)
gdzie L to lambda. Jesli czas polowicznego rozpadu wynosi t = 5370 lat to:
N(5370) = 0,5*N_0
0,5*N_0 = N_0 * e^(-Lt)
0,5 = e^(-Lt)
ln 0,5 = -Lt
L = -ln(0,5)/t
2.
N(t) = N_0*e^(-Lt)
N(t) = 0,0023*N_0
N_0*0,0023 = N_0*e^(-Lt)
0,0023 = e^(-Lt)
ln(0,0023) = -Lt
t = -ln(0,0023)/L
Wystarczy podstawic do wzorow.
Pozdrawiam, GNicz