Mam takie 3 zadanka z ktorymi nie moge sobie dac rady .
8. W obszarze pól elektrycznego o natężeniu E i magnetycznego o indukcji B , prostopadłych do
siebie porusza się, i prostopadle do linii obu pól, naładowana elektrycznie cząstka. Jaki jest
związek między prędkością cząstki a wartościami E i B ?
9. Cząstka naładowana porusza się w jednorodnym polu magnetycznym o indukcji B po promieniu
R=2cm. Po przejściu przez płytkę ołowianą porusza się ona w dalszym ciągu po okręgu, lecz o
promieniu r=1cm, w tym samym polu magnetycznym. Obliczyć względną zmianę energii
kinetycznej cząstki. Zmianę masy wraz z prędkością pominąć.
10. W dwóch, nieskończenie długich, prostoliniowych przewodnikach, ułożonych równolegle w
odległości d = 0.2 m od siebie, płyną w przeciwnych kierunkach prądy o natężeniu I1 = 5 A oraz
I2 = 15 A. Znaleźć położenie punktów, w których natężenie pola magnetycznego jest równe
zero.
Elektromagnetyka
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Elektromagnetyka
8, Siła elektrycznia i magnetyczna równoważy się, zatem
\(\displaystyle{ eE = evB \\ v = \frac{E}{B}}\)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 21:12 ]
9. Wskazówka:
Siła Lorentza pełni rolę siły dośrodkowej, zatem
\(\displaystyle{ qvB = \frac{mv^2}{R}}\)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 21:15 ]
10. Zastosuj regułę prawej dłoni by znaleźć miejsce w którym wektory indukcji magnetycznej pochodzące od przeciwników są przeciwnie skierowane a potem wykorzystaj równanie \(\displaystyle{ B = \frac{ \mu_0 I}{2 \pi R}}\)
\(\displaystyle{ eE = evB \\ v = \frac{E}{B}}\)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 21:12 ]
9. Wskazówka:
Siła Lorentza pełni rolę siły dośrodkowej, zatem
\(\displaystyle{ qvB = \frac{mv^2}{R}}\)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 21:15 ]
10. Zastosuj regułę prawej dłoni by znaleźć miejsce w którym wektory indukcji magnetycznej pochodzące od przeciwników są przeciwnie skierowane a potem wykorzystaj równanie \(\displaystyle{ B = \frac{ \mu_0 I}{2 \pi R}}\)