zadania

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
ddukee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 5 maja 2008, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: grójec
Podziękował: 3 razy

zadania

Post autor: ddukee »

1.w obwodzie składającym się z ogniwa o SEM E=9V i oporze wewnętrznym Rw= 1 ohm zmieniono opór zewnetrzny R1=2 ohm na R2=10 ohm. Oblicz różnicę między wskazaniami woltomierza mierzącego napięcie na oporze zewnętrznym.
Kamilekzmc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 73 razy

zadania

Post autor: Kamilekzmc »

wykorzystywałem wzory:\(\displaystyle{ I= \frac{E}{R_{zastepcze}+R_{w}}}\) i \(\displaystyle{ U=E-IR_{w}}\).
najpierw liczymy I dla oporu 1 i U, podstawiając wcześniej wyliczone I.
następnie tak samo liczymy dla 2 oporu. no i różnice już mamy.

NIE jestem pewien czy to jest dobrze! jak masz odpowiedzi to lepiej sprwdź!
Brainless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 lis 2008, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: K-Pax
Pomógł: 4 razy

zadania

Post autor: Brainless »

Według mnie w pierwszym przypadku woltomierz wskaże 6V, w drugim 8,18V, więc różnica wyniesie -2,18V.
ODPOWIEDZ