Pole magnetyczne przewodu, niby proste, a się wyłożyłem

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Brainless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 lis 2008, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: K-Pax
Pomógł: 4 razy

Pole magnetyczne przewodu, niby proste, a się wyłożyłem

Post autor: Brainless »

W przewodzie nieskończenie długim o średnicy \(\displaystyle{ d=40 mm}\) gęstość prądu \(\displaystyle{ J= 2*10^{-6} A/m^{2}}\). Wyznacz wartość natężenia pola magnetycznego w punktach oddalonych od osi przewodu o \(\displaystyle{ 4,8,12,16, 20 mm.}\)

Najpierw liczę prąd \(\displaystyle{ I=JS}\)

później pole w przewodzie \(\displaystyle{ H= \frac{Ir}{2\pi R^{2}}}\)

no i wyniki nie zgadzają się z odpowiedzią, bo ma być \(\displaystyle{ 400,800,12000,16000,20000 A/m}\), a ja obliczyłem np. dla pierwszego \(\displaystyle{ 4*10^{-9}A/m}\), pomyłka o 100 miliardów!? Wydaje mi się, że gęstość powinna wynosić \(\displaystyle{ J= 2*10^{6} A/m^{2}}\), ale wtedy też nie zgadzają się pierwsze wyniki. Gdzieś jest haczyk w tym zadaniu?
Awatar użytkownika
swpok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Syreni gród.
Pomógł: 37 razy

Pole magnetyczne przewodu, niby proste, a się wyłożyłem

Post autor: swpok »

Pozamieniałeś jednostki na jednakowe ?
Brainless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 lis 2008, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: K-Pax
Pomógł: 4 razy

Pole magnetyczne przewodu, niby proste, a się wyłożyłem

Post autor: Brainless »

Tak, próbowałem liczyć i z milimetrami i z metrami. Wynik ten sam.
Awatar użytkownika
swpok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Syreni gród.
Pomógł: 37 razy

Pole magnetyczne przewodu, niby proste, a się wyłożyłem

Post autor: swpok »

Skąd pochodzi wzór na natężenie pola wokół nieskończenie długiego przewodnika prostoliniowego ?
W tablicach widnieje inny : . ... yczne.html.
Brainless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 lis 2008, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: K-Pax
Pomógł: 4 razy

Pole magnetyczne przewodu, niby proste, a się wyłożyłem

Post autor: Brainless »

Ten wzór wynika z prawa Biota-Savarta, zauważ, że w zadaniu rozpatrujemy natężenie pola wewnątrz przewodnika.
ODPOWIEDZ