Ładunek punktowy \(\displaystyle{ Q=0,1 \mu C}\) wytwarza pole elektryczne, w polu znajduje się ładunek próbny o wartości \(\displaystyle{ 1nC}\).
Oblicz siłę działająca na \(\displaystyle{ q}\) znajdujące sie w odległości 10 cm od ładunku \(\displaystyle{ Q}\) oraz siłę działająca na ten ładunek gdy oddali się na odległość 20 cm.
elektrostatyka - zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
elektrostatyka - zadanie.
zadanie polega na zamianie jednostek, a nastepnie do podstawienia do wzoru:
\(\displaystyle{ F= \frac{kQq}{r^{2}}}\)
a wiec w czym problem?
\(\displaystyle{ F= \frac{kQq}{r^{2}}}\)
a wiec w czym problem?