Witam, mam takie zadanie:
Kondensator płaski o powierzchni okładki \(\displaystyle{ S}\) i odłegłości pomiędzy nimi \(\displaystyle{ d}\) naładowano do różnicy potencjału \(\displaystyle{ U_0}\) i odłączono od baterii. Następnie rozsunięto okładni na \(\displaystyle{ n}\) razy większą odległość. Wyznacz jak zmieni się ładunek, różnica potencjału, natężenie pola elektrycznego w kondensatorze i jego energia. Wykonać też odpowiednie obliczenia dla przypadku, w którym kondensator pozostaje przypięty do źródła napięcia.
"Pierwsza" część zadania, czyli obliczenie dla sytuacji początkowej: \(\displaystyle{ C_0, q_0, E_0}\) była prosta. Pojemność jest zależna jedynie od geometrycznych właściwości, więc \(\displaystyle{ \frac{\epsilon_0 S}{d}}\), ładunek mogę obliczyć z zależności \(\displaystyle{ \frac{C_0}{U_0}}\), natężenie pola elektrycznego \(\displaystyle{ =\frac{q_0}{\epsilon_0 S}}\), no i pozostaje energia kondensatora równa \(\displaystyle{ \frac{C_0 U^2_0}{2}}\). Wszystko ładnie.
Problem pojawia się, gdy przychodzi obliczyć końcowe (czyli po rozsunięciu okładek, wtedy \(\displaystyle{ d=nd}\)) właściwości. Potrafię obliczyć \(\displaystyle{ C_k}\), ale nic więcej... za dużo niewiadomych. Czy ktoś mnie nakieruje?
Zmiany po rozsunięciu okładek kondensatora
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Zmiany po rozsunięciu okładek kondensatora
Jeżeli kondensator jest odłączony od źródła, to ładunek się nie zmieni.