Mam takie zadanie z fizyki
Znaleźć siłę, która działa na ładunek \(\displaystyle{ +5\cdot 10^{-8}\, C}\), znajdujący się w połowie odległości między dwoma punktowymi ładunkami: \(\displaystyle{ +10^{-6} C}\) i \(\displaystyle{ -2\cdot 10^{-6}\, C}\). Ładunki umieszczone są w próżni, a odległość między nimi wynosi \(\displaystyle{ 0,2\, m}\).
Pytanie dodatkowe: Jakie siły działają na pozostałe 2 ładunki punktowe?
Jak to mogę policzyć?
Tu mają wpływ 2 ładunki na trzeci.
Elektrostatyka zadanie - znaleźć siłę działającą na ładunek
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 13 mar 2022, o 13:18
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 12 razy
Elektrostatyka zadanie - znaleźć siłę działającą na ładunek
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2022, o 21:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Elektrostatyka zadanie - znaleźć siłę działającą na ładunek
Na każdy ładunek oddziałują dwa pozostałe ładunki. Liczysz siły z jaką działa każdy z nich i dodajesz je wektorowo (nazywa się to zasadą superpozycji).
PS
Nie będę sprawdzał obliczeń. Kalkulatory robią to o niebo lepiej i nawet nie próbuję z nimi konkurować,
PS
Nie będę sprawdzał obliczeń. Kalkulatory robią to o niebo lepiej i nawet nie próbuję z nimi konkurować,