Indukcja magnetyczna i walec
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 18 maja 2021, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 15 razy
Indukcja magnetyczna i walec
Walec o promieniu \(\displaystyle{ R}\) wykonany jest z materiału paramagnetycznego o podatności magnetycznej \(\displaystyle{ \chi}\). Wzdłuż osi walca umieszczono przewodnik, przez który płynie prąd elektryczny \(\displaystyle{ I}\). Wyznaczyć indukcję magnetyczną w dowolnym punkcie przestrzeni.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Indukcja magnetyczna i walec
\(\displaystyle{ B = B_{0} + B_{M}. }\)
\(\displaystyle{ B_{0} = \frac{\mu_{0}\cdot I}{2\pi R}. }\)
\(\displaystyle{ B_{M} = \mu_{0}\cdot J. }\)
\(\displaystyle{ J = \chi \frac{B}{\mu_{0}}. }\)
\(\displaystyle{ B = \ \ ...}\)
\(\displaystyle{ B_{0} = \frac{\mu_{0}\cdot I}{2\pi R}. }\)
\(\displaystyle{ B_{M} = \mu_{0}\cdot J. }\)
\(\displaystyle{ J = \chi \frac{B}{\mu_{0}}. }\)
\(\displaystyle{ B = \ \ ...}\)