Natężenie pola elektrycznego

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Ryhit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 lis 2020, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Natężenie pola elektrycznego

Post autor: Ryhit »

Nadprzewodząca kula o promieniu \(\displaystyle{ a=2 cm}\), jest umieszczona w środku przewodzącej sferycznej powłoki o wewnętrznym promieniu \(\displaystyle{ b=5cm}\) i zewnętrznym \(\displaystyle{ c=5,2 cm}\). Nadprzewodząca kula ma ładunek elektryczny \(\displaystyle{ Q = 1 nC}\) a zewnętrzna \(\displaystyle{ -Q}\). Znaleźć zależność natężenia pola elektrycznego od odległości od środka układu \(\displaystyle{ E(r)}\).

Jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak się za to zabrać, z tego co wyczytałem wydaje mi się, że wszędzie będzie \(\displaystyle{ E = 0}\), ale jednak trochę to podejrzane.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Natężenie pola elektrycznego

Post autor: korki_fizyka »

Mógłbyś zdefiniować pojęcie: "nadprzewodząca"?
Ryhit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 lis 2020, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Re: Natężenie pola elektrycznego

Post autor: Ryhit »

Po prostu przewodnik w którym pomijamy wszelkie opory elektryczne. Chodzi o to to że kulka jest z metalu i nie wpływają na wynik żadne opory.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3841
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Natężenie pola elektrycznego

Post autor: AiDi »

Opór i tak nie wpływa na wynik, a autor zadania umieszczając słowo "nadprzewodząca" chyba nie do końca jest świadom co to słowo znaczy.

Tak czy inaczej: prawo Gaussa. Masz do rozpatrzenia kilka obszarów. W środku centralnej kuli natężenie będzie zerowe, na zewnątrz będzie pochodziło od ładunku \(\displaystyle{ Q}\), więc nie będzie zerowe. Nie wiem czy rozpatrywać wnętrze tej powłoki, skoro jest nazywana powłoką :P
ODPOWIEDZ