Dipol elektryczny - moment siły - siła/ Kondensator

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
lambada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 mar 2021, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Dipol elektryczny - moment siły - siła/ Kondensator

Post autor: lambada »

Cześć prosiłbym o pomoc z tymi dwoma zadaniami:

1) W zewnętrznym polu elektrycznym, o stałym kierunku wektora \(\displaystyle{ \vec{E} }\), umieszczono dipol o momencie dipolowym
\(\displaystyle{ \left| \vec{p} \right| = 5 \left[ \frac{C}{m} \right] }\), tak że tworzy on z liniami sił pola kąt \(\displaystyle{ \alpha = 60^{\circ} }\). Obliczyć, siłę wywieraną na dipol, gdy zewnętrzne pole elektryczne charakteryzowało się stałym gradientem \(\displaystyle{ \frac{\Delta E}{\Delta x} = 2 \left[ \frac{V}{m^2} \right] }\). (Zakładamy, że pole było skierowane wzdłuż osi OX) (Wynik to 10N.)

2) Jaką pracę należy wykonać, aby między okładki płaskiego kondensatora o pojemności \(\displaystyle{ C}\) wsunąć elektrycznie obojętną metalową płytkę o powierzchni równej powierzchni kondesnatora? Odległość między okładkami kondensatora wynosi \(\displaystyle{ d }\), a grubość płyty \(\displaystyle{ g }\). Rozpatrzyć przypadki:
a) kondensator jest podłączony ze źródłem napięcia \(\displaystyle{ U }\),
b)kondensator naładowany do napięcia \(\displaystyle{ U }\) jest odłączony od źródła.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Dipol elektryczny - moment siły - siła/ Kondensator

Post autor: janusz47 »

1)
Wartość siły \(\displaystyle{ F }\) wywieranej na dipol jest iloczynem skalarnym momentu dipolowego i stałego gradientu pola.
lambada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 mar 2021, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Re: Dipol elektryczny - moment siły - siła/ Kondensator

Post autor: lambada »

Z tym sobie poradziłem, ale dzięki za sformułowanie tego wniosku, pomógłbyś jeszcze z drugim? :)
ODPOWIEDZ