Cześć!
Rozwiązuje sobie zadania i trafiłam na kamień w sumie dwa.
Jaki opornik \(\displaystyle{ R_x}\) należy dołączyć do amperomierza o oporze wewnętrznym \(\displaystyle{ R_A}\),
równolegle, aby zwiększyć jego zakres pomiarowy \(\displaystyle{ I_0}\) , \(\displaystyle{ n}\) – krotnie, np.
dziesięciokrotnie?
Woltomierz i amperomierz połączono szeregowo i podłączono do źródła prądu o napięciu
\(\displaystyle{ U_0=10,5V}\). Przyrządy wskazywały odpowiednio: napięcie \(\displaystyle{ U = 10V}\) i natężenie \(\displaystyle{ I = 5mA}\). Jaki był
opór wewnętrzny woltomierza \(\displaystyle{ r_V}\), a jaki amperomierza \(\displaystyle{ r_A}\)?
Z góry dzięki za każdą pomoc
Jaki opornik Rx należy dołączyć do amperomierza o oporze wewnętrznym Ra
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 lut 2021, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
Jaki opornik Rx należy dołączyć do amperomierza o oporze wewnętrznym Ra
Ostatnio zmieniony 8 maja 2021, o 13:30 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pojedyncze symbole literowe i wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Pojedyncze symbole literowe i wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Re: Jaki opornik Rx należy dołączyć do amperomierza o oporze wewnętrznym Ra
Dla połączenia równoległego napięcia spełniają relację
\(\displaystyle{ U_{A} ? U_{X} \ \ (1) }\)
Natężenia prądu na opornikach \(\displaystyle{ R_{A} }\) i \(\displaystyle{ R_{X} }\) wynoszą odpowiednio:
\(\displaystyle{ I_{A} =... }\)
\(\displaystyle{ I_{X} = ... }\)
Z prawa Ohma
\(\displaystyle{ U_{A} =... \ \ (2)}\)
\(\displaystyle{ U_{X} =... \ \ (3)}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ (2), (3) }\) do \(\displaystyle{ (1) }\)
\(\displaystyle{ R_{X} = ... }\)
\(\displaystyle{ U_{A} ? U_{X} \ \ (1) }\)
Natężenia prądu na opornikach \(\displaystyle{ R_{A} }\) i \(\displaystyle{ R_{X} }\) wynoszą odpowiednio:
\(\displaystyle{ I_{A} =... }\)
\(\displaystyle{ I_{X} = ... }\)
Z prawa Ohma
\(\displaystyle{ U_{A} =... \ \ (2)}\)
\(\displaystyle{ U_{X} =... \ \ (3)}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ (2), (3) }\) do \(\displaystyle{ (1) }\)
\(\displaystyle{ R_{X} = ... }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Jaki opornik Rx należy dołączyć do amperomierza o oporze wewnętrznym Ra
To jest już totalny odjazd kol. janusza47, nie pierwszy zresztą ale mam nadzieję, że ostatnijanusz47 pisze: ↑8 maja 2021, o 17:30 Dla połączenia równoległego napięcia spełniają relację
\(\displaystyle{ U_{A} ? U_{X} \ \ (1) }\)
Natężenia prądu na opornikach \(\displaystyle{ R_{A} }\) i \(\displaystyle{ R_{X} }\) wynoszą odpowiednio:
\(\displaystyle{ I_{A} =... }\)
\(\displaystyle{ I_{X} = ... }\)
Z prawa Ohma
\(\displaystyle{ U_{A} =... \ \ (2)}\)
\(\displaystyle{ U_{X} =... \ \ (3)}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ (2), (3) }\) do \(\displaystyle{ (1) }\)
\(\displaystyle{ R_{X} = ... }\)
Przez bocznik dołączony równolegle do amperomierza ma przepłynąć prąd o natężeniu: \(\displaystyle{ I_o(n-1) }\)
reszta czyli \(\displaystyle{ I_o}\) tyle może maksymalnie przepłynąć przez amperomierz.
Z porównania napięć na boczniku i amperomierzu mamy:
\(\displaystyle{
U= I_o(n-1)R_x = I_o R_A \Rightarrow R_x = \frac{R_A}{n-1} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Re: Jaki opornik Rx należy dołączyć do amperomierza o oporze wewnętrznym Ra
\(\displaystyle{ U_{A} = U_{X}}\)
\(\displaystyle{ I_{A} = I_{0} }\)
\(\displaystyle{ I_{X} = n\cdot I_{0} - I_{0} = I_{0}(n-1) }\)
\(\displaystyle{ U_{A} = R_{A} \cdot I_{0} }\)
\(\displaystyle{ U_{X} = R_{X}\cdot I_{X} = R_{X}\cdot I_{0}(n-1) }\)
\(\displaystyle{ R_{A} \cdot I_{0} = R_{X} \cdot I_{0}(n-1) }\)
\(\displaystyle{ R_{X} = \frac{R_{A}\cdot I_{0}}{I_{0}(n-1)} = \frac{R_{A}}{(n-1)} }\)
Powyższa uwaga nic nie wnosi do rozwiązania zadania jest przejawem braku kultury, braku dokładności i popisu.
\(\displaystyle{ I_{A} = I_{0} }\)
\(\displaystyle{ I_{X} = n\cdot I_{0} - I_{0} = I_{0}(n-1) }\)
\(\displaystyle{ U_{A} = R_{A} \cdot I_{0} }\)
\(\displaystyle{ U_{X} = R_{X}\cdot I_{X} = R_{X}\cdot I_{0}(n-1) }\)
\(\displaystyle{ R_{A} \cdot I_{0} = R_{X} \cdot I_{0}(n-1) }\)
\(\displaystyle{ R_{X} = \frac{R_{A}\cdot I_{0}}{I_{0}(n-1)} = \frac{R_{A}}{(n-1)} }\)
Powyższa uwaga nic nie wnosi do rozwiązania zadania jest przejawem braku kultury, braku dokładności i popisu.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Jaki opornik Rx należy dołączyć do amperomierza o oporze wewnętrznym Ra
Tak, specu od popisu dokładności