Metoda Tevenina

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
steflon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 kwie 2021, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Metoda Tevenina

Post autor: steflon »

Oblicz natężenie prądu przepływającego przez opornik \(\displaystyle{ R_5}\) metodą Tevenina.

\(\displaystyle{ E_9 = 24\,V\\
J_1 = 3\,A\\
J_6 = 4\,A\\
R_1 = R_2 = R_7 = 8\,\Omega\\
R_3 = R_5 = R_8 = 4\,\Omega }\)


Ogólnie to znam zasade liczenia ale nie mogę tutaj wyznaczyć napięcia na odłączonych zaciskach wyszło mi \(\displaystyle{ 8\, V}\) co i tak nie wiem czy dobrze, ale wielki kłopot mam z rezystancją zastępczą.

Rysunek
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2021, o 17:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
ODPOWIEDZ