Skomplikowany obwód

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Skomplikowany obwód

Post autor: Niepokonana »

Dzień dobry, proszę o pomoc z zadaniem, trochę rozumiem, a trochę nie.

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/a/j2eeLrJ

Na schemacie poniżej przedstawiono obwód, w którym pomiędzy punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) przyłożono napięcie \(\displaystyle{ U=18V}\). \(\displaystyle{ A_{1}}\), \(\displaystyle{ A_{2}}\), \(\displaystyle{ A_{3}}\), \(\displaystyle{ A_{4}}\) to amperomierze o pomijalnie małych oporach.
Oblicz
a) opór między punktami \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\);
b) natężenie prądu wskazywane przez amperomierze \(\displaystyle{ A_{1}}\), \(\displaystyle{ A_{2}}\), \(\displaystyle{ A_{3}}\), \(\displaystyle{ A_{4}}\);
c) napięcie, które wskaże woltomierz o bardzo dużym oporze włączony kolejno między punkty: \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\), \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ D}\), \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\), \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ E}\).

a) jako tako rozumiem, po prostu zignorować amperomierze i policzyć opór zastępczy.
b) no i tu trzeba policzyć prądy na jakie prąd się rozdzieli. Zakładam, że ma zwrot od \(\displaystyle{ A}\) do \(\displaystyle{ B}\). Ale na jakiej zasadzie prąd się dzieli? Prawo Ohma dla odcinka obwodu? O co z nim chodzi?
c) domyślam się, że tu po prostu trzeba w danych miejscach obliczyć napięcie, korzystając z oporów i wyznaczonych prądów, więc najpierw trzeba zrobić b).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Skomplikowany obwód

Post autor: kerajs »

1)
Niepokonana pisze: 8 gru 2020, o 22:43 a) jako tako rozumiem, po prostu zignorować amperomierze i policzyć opór zastępczy.
Tak. Umiesz to zrobić?

2)
Niepokonana pisze: 8 gru 2020, o 22:43 b) no i tu trzeba policzyć prądy na jakie prąd się rozdzieli. Zakładam, że ma zwrot od \(\displaystyle{ A}\) do \(\displaystyle{ B}\). Ale na jakiej zasadzie prąd się dzieli? Prawo Ohma dla odcinka obwodu? O co z nim chodzi?
Obwód składa się z trzech gałęzi (dróg między A i B). Potraktuj każdą z nich jak osobny obwód na którego końcach jest napięcie 18 V.

3)
Niepokonana pisze: 8 gru 2020, o 22:43 c) domyślam się, że tu po prostu trzeba w danych miejscach obliczyć napięcie, korzystając z oporów i wyznaczonych prądów, więc najpierw trzeba zrobić b).
Tak.

Dodano po 1 dniu 18 godzinach 54 minutach 30 sekundach:
Czyżbym tak dobrze odpowiedział, że nie masz żadnych pytań?

Z innymi prowadzisz kilkunastopostowe dywagacje nad jakimiś niuansami, a tu cisza. No dobra, wiem że dla większości dziewczyn ta część fizyki zwykle jest kompletnie abstrakcyjna i całkowicie zbędna.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Skomplikowany obwód

Post autor: Niepokonana »

Ja Pana przepraszam, ja po prostu rzadko wchodzę na forum ostatnimi czasy.
Chodzi Panu o dyskusje z a4karo? To są jednostronne rzezie, a4karo ciągle mi zarzuca, że jestem leniwa, a mówi tak, że w ogóle nie wiadomo, o co chodzi. Proszę nie być zazdrosnym o a4karo, możemy podyskutować o niuansach.

Ja nic nie rozumiem z tego w ogóle, to wszystko jest takie trudne. W dyskusjach matematycznych wiadomo, o co chodzi, chyba że a4karo się wypowiada.

Ok, zatrzymałam się na podpunkcie b) na dolnej gałęzi. Środkową policzyłam, górnej jeszcze nie zaczęłam. Jej opór zastępczy wynosi \(\displaystyle{ 12\Omega}\), więc na nią przypada \(\displaystyle{ 1,5A=I_{8}}\). No i mi nie wychodzi \(\displaystyle{ I_{9}}\).
\begin{cases} I_{8}=I_{9}+I_{10} \\-I_{8}R_{8}-I_{9}R_{9}-I_{10}R_{10}+18V=0 \end{cases}
No i po przekształceniach mi wyszło \(\displaystyle{ I_{9}= \frac{18V-I8(R_{8}+R_{10}}{R_{9}-R_{10}}}\), co jest źle.
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 793
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Re: Skomplikowany obwód

Post autor: Slup »

kerajs pisze: 10 gru 2020, o 18:20 No dobra, wiem że dla większości dziewczyn ta część fizyki zwykle jest kompletnie abstrakcyjna i całkowicie zbędna.
Zakładam, że to tylko żartobliwa zaczepka, ale proszę pamiętać, że komuś może ona sprawiać przykrość. Proszę potraktować to jako uprzejme zwrócenie uwagi na dosyć poważny problem. Przepraszam za off topic, ale musiałem się do tego odnieść, bo uważam, że tego typu sprawy są jednak dosyć ważne.
ODPOWIEDZ