Szyny w polu magnetycznym - zadanie

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Laudatur1788
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 gru 2020, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Szyny w polu magnetycznym - zadanie

Post autor: Laudatur1788 »

Cześć
W jednorodnym , pionowym polu magnetycznym o indukcji \(\displaystyle{ 200mT}\), na poziomych równoległych szynach
umieszczono prostopadły do nich przewodnik o masie \(\displaystyle{ 10g}\). Odległość między szynami wynosi \(\displaystyle{ 0,1m}\). Na
przewodnik zaczyna działać siła \(\displaystyle{ 20N}\) Współczynnik tarcia przewodnika o szyny wynosi \(\displaystyle{ 0,2}\). Jaką maksymalną prędkość osiągnie przewodnik?
\(\displaystyle{ F=20N\\
L=0,1 m\\
B=200 mT\\
T=\mu Mg\\
M=10g\\
\mu
=0,2}\)


Dochodzę do wzoru:
\(\displaystyle{ V_{max}=\frac{(F-T)R}{B^2L^2}}\)

Tylko nie wiem skąd mam wziąć opór. Jest za mało danych czy coś mi umyka?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2020, o 17:32 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7936
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1679 razy

Re: Szyny w polu magnetycznym - zadanie

Post autor: janusz47 »

W treści zadania nie mamy podanego obwodu zwierającego szyny, po których porusza się przewodnik, złożonego z rezystora o oponości \(\displaystyle{ R }\), kondensatora o pojemności \(\displaystyle{ C, }\) czy dławika o indukcyjności \(\displaystyle{ L .}\)

Analiza zadania

Między końcami pręta poruszającego z prędkością \(\displaystyle{ v, }\) którą mamy obliczyć indukuje się siła elektromotoryczna \(\displaystyle{ \mathcal{E} = B \cdot l \cdot v. }\)

Proszę zapisać równanie wynikające z drugiej zasady dynamiki Newtona na wartość siły wypadkowej \(\displaystyle{ F }\) działającej na przewodnik, której wartość jest podana w treści zadania.

Z równania tego obliczamy wartość maksymalnej prędkości \(\displaystyle{ v }\) przewodnika.
ODPOWIEDZ