Dobry wieczór
Ja bardzo przepraszam i proszę o pomoc. Mam zdalne i moja pani od fizyki jest zła i niedobra i w ogóle nie tłumaczy nam, a potem robi kartkówki. Ja sobie zdaję sprawę, że to jest proste, a ja po prostu tego nie ogarniam, jakbym pierwszy raz na oczy widziała to wszystko. Znam tylko wzór \(\displaystyle{ U=IR}\) i jego przekształcenia, nic więcej nie było.
10.12 "Z fizyką w przyszłość cz.2"
Mamy wykres napięcia od natężenia. Wiemy, że opornik ma stałą średnicę i długość \(\displaystyle{ l=4dm}\).
Nie mam rysunku wykresu, ale go opiszę. Jest to funkcja liniowa o współczynniku liniowym jeden, a przy najmniej tak to wygląda, bo policzyłam tangens nachylenia po kratkach i wychodzi jeden. Dla natężenia pola \(\displaystyle{ 40 \frac{V}{m}}\) natężenie wynosi \(\displaystyle{ 0,8A}\). Oblicz opór.
Ja naprawdę bym umiała, gdyby mi moja pani powiedziała zrozumiale, jak to zrobić, a nie na odwal się. Domyślam się, że muszę jakoś policzyć napięcie. Można by pomnożyć natężenie przez długość, ale wątpię, że to da nam napięcie.
Opór w przewodniku wykres
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Opór w przewodniku wykres
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, o 00:07 przez Niepokonana, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Re: Opór w przewodniku wykres
Nie lepiej zrobić zdjęcie i wrzucic?Niepokonana pisze: ↑22 lis 2020, o 23:40 Nie mam rysunku wykresu, ale go opiszę. tangens nachylenia po kratkach i wychodzi jeden.
Jednostką napięcia jest Volt `[V]`a nie `[\frac{V}{m}]`.Niepokonana pisze: ↑22 lis 2020, o 23:40 Dla napięcia \(\displaystyle{ 40 \frac{V}{m}}\) natężenie wynosi \(\displaystyle{ 0,8A}\). Oblicz opór.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Opór w przewodniku wykres
Nie, nie umiem robić zdjęć.
Przepraszam, chodziło mi o natężenie pola elektrostatycznego o to \(\displaystyle{ E}\).
Przepraszam, chodziło mi o natężenie pola elektrostatycznego o to \(\displaystyle{ E}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Opór w przewodniku wykres
Natężenie pola elektrostatycznego do gradient napięcia, więc spadek napięcia na oporniku \(\displaystyle{ U=El}\), przepływa prąd \(\displaystyle{ I=0,8\ A}\), opór
\(\displaystyle{ R=\frac{U}{I}=\frac{El}{I}}\).
\(\displaystyle{ R=\frac{U}{I}=\frac{El}{I}}\).
Kiedy odcięta i rzędna są w "niekompatybilnych" jednostkach, współczynnik kierunkowy nie ma geometrycznego sensu. Może być na przykład \(\displaystyle{ 1\ \frac{V}{m\ A}}\) a to nie to samo co jeden. Kąt nachylenia w takim przypadku nie zawiera żadnych informacji.Niepokonana pisze: ↑22 lis 2020, o 23:40 Jest to funkcja liniowa o współczynniku liniowym jeden, a przy najmniej tak to wygląda, bo policzyłam tangens nachylenia po kratkach i wychodzi jeden.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Opór w przewodniku wykres
\(\displaystyle{ E = \frac{U}{l} \ \ (1) }\)
Z prawa Ohma
\(\displaystyle{ U = R \cdot I \ \ (2) }\)
Podstawiamy równanie \(\displaystyle{ (2) }\) do równania \(\displaystyle{ (1) }\)
\(\displaystyle{ E = \frac{R\cdot I}{l} \ \ (3) }\)
Wyznaczamy z równania \(\displaystyle{ (3) }\) opór przewodnika \(\displaystyle{ R }\)
\(\displaystyle{ R\cdot I = E\cdot l }\)
\(\displaystyle{ R = \frac{E\cdot l}{I} }\)
\(\displaystyle{ R = \frac{20 \left(\frac{V}{m}\right)\cdot 0,4 (m)}{0,4 (A)} = 20 \frac{V}{A} = 20 \Omega.}\)
Z prawa Ohma
\(\displaystyle{ U = R \cdot I \ \ (2) }\)
Podstawiamy równanie \(\displaystyle{ (2) }\) do równania \(\displaystyle{ (1) }\)
\(\displaystyle{ E = \frac{R\cdot I}{l} \ \ (3) }\)
Wyznaczamy z równania \(\displaystyle{ (3) }\) opór przewodnika \(\displaystyle{ R }\)
\(\displaystyle{ R\cdot I = E\cdot l }\)
\(\displaystyle{ R = \frac{E\cdot l}{I} }\)
\(\displaystyle{ R = \frac{20 \left(\frac{V}{m}\right)\cdot 0,4 (m)}{0,4 (A)} = 20 \frac{V}{A} = 20 \Omega.}\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Opór w przewodniku wykres
Aaa ok, a skąd Panowie wiedzieli, że różnica potencjałów to natężenie pola razy długość? To tak działa?
Prawdę mówiąc, to ja nie rozumiem prawa Ohma.
Prawdę mówiąc, to ja nie rozumiem prawa Ohma.