Ładowanie kulek do potencjału (łatwe)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Ładowanie kulek do potencjału (łatwe)
Dzień dobry
Proszę o pomoc, bo nie ogarniam, jak działa potencjał w kulach. Umiem potencjał na małych kulkach, które liczą się jako punkt w przestrzeni. Ale tak poza tym to myślę, że zadanie nie jest trudne, bo mam wzory.
Oblicz, do jakiego potencjału należy naładować dwie metalowe kule o masie \(\displaystyle{ m=10^{3}kg}\) i promieniu \(\displaystyle{ R=0,5m}\) każda (dostarczamy im ładunek o takiej samej wartości), aby siła ich grawitacyjnego przyciągania była równa sile ich elektrostatycznego odpychania.
Czyli po prostu \(\displaystyle{ F_{ciężkości}=F_{oddziaływania}}\)? Tylko jak działa potencjał w kulach?
Proszę o pomoc, bo nie ogarniam, jak działa potencjał w kulach. Umiem potencjał na małych kulkach, które liczą się jako punkt w przestrzeni. Ale tak poza tym to myślę, że zadanie nie jest trudne, bo mam wzory.
Oblicz, do jakiego potencjału należy naładować dwie metalowe kule o masie \(\displaystyle{ m=10^{3}kg}\) i promieniu \(\displaystyle{ R=0,5m}\) każda (dostarczamy im ładunek o takiej samej wartości), aby siła ich grawitacyjnego przyciągania była równa sile ich elektrostatycznego odpychania.
Czyli po prostu \(\displaystyle{ F_{ciężkości}=F_{oddziaływania}}\)? Tylko jak działa potencjał w kulach?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3844
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Ładowanie kulek do potencjału (łatwe)
Potencjał na powierzchni kuli o promieniu \(\displaystyle{ R}\) naładowanej ładunkiem \(\displaystyle{ Q}\) jest równy \(\displaystyle{ V=\frac{kQ}{R}}\).
I nie siła ciężkości tylko grawitacji bo to nie jest to samo
I nie siła ciężkości tylko grawitacji bo to nie jest to samo
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Ładowanie kulek do potencjału (łatwe)
Aaa, bo kulki mają grawitację między sobą. A ja myślałam, że chodzi o grawitację względem Ziemi i dlatego nie wiedziałam, o co chodzi.
I jedno pytanie. Czy jeżeli nie podają współczynnika \(\displaystyle{ k}\) to należy założyć, że wszystko dzieje się w próżni?
I jedno pytanie. Czy jeżeli nie podają współczynnika \(\displaystyle{ k}\) to należy założyć, że wszystko dzieje się w próżni?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3844
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Ładowanie kulek do potencjału (łatwe)
Tak.Niepokonana pisze: ↑6 lis 2020, o 14:38 Czy jeżeli nie podają współczynnika \(\displaystyle{ k}\) to należy założyć, że wszystko dzieje się w próżni?
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Ładowanie kulek do potencjału (łatwe)
Proszę mi sprawdzić, czy dobrze myślę.
\(\displaystyle{ \frac{Gm^{2}}{R^{2}}= \frac{kq^{2}}{R^{2}}}\)
Chyba podstawiam zły promień do grawitacji. Jaki podstawić? Że się stykają czyli \(\displaystyle{ 2r}\)?
\(\displaystyle{ \frac{Gm^{2}}{R^{2}}= \frac{kq^{2}}{R^{2}}}\)
Chyba podstawiam zły promień do grawitacji. Jaki podstawić? Że się stykają czyli \(\displaystyle{ 2r}\)?
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Ładowanie kulek do potencjału (łatwe)
Skróci się, bo po drugiej stronie równania jest takie samo \(\displaystyle{ r}\)?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3844
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Ładowanie kulek do potencjału (łatwe)
Tak. Siła oddziaływania grawitacyjnego jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości między środkami kul. To samo można powiedzieć o sile elektrostatycznego odpychania.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Ładowanie kulek do potencjału (łatwe)
Ok, to ja poproszę tylko, żeby Pan mi sprawdził.
Po skróceniu \(\displaystyle{ Gm^{2}=kq^{2} \Rightarrow |q|=m \sqrt{ \frac{G}{k} } }\)
I z tego potencjał jest równy \(\displaystyle{ |V|= \frac{ m\sqrt{kG} }{R} }\). Dobrze? Mogę zostawić wartość bewzględną? Bo w sumie nie wiadomo, czy ładujemy dodatnio czy ujemnie.
Po skróceniu \(\displaystyle{ Gm^{2}=kq^{2} \Rightarrow |q|=m \sqrt{ \frac{G}{k} } }\)
I z tego potencjał jest równy \(\displaystyle{ |V|= \frac{ m\sqrt{kG} }{R} }\). Dobrze? Mogę zostawić wartość bewzględną? Bo w sumie nie wiadomo, czy ładujemy dodatnio czy ujemnie.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy