Może ktoś mi z tym pomóc
Wahadło zawieszone na górnej z dwóch dużych płyt poziomych. Wahadło składa się z małej kulki o masie \(\displaystyle{ m}\) i ładunku \(\displaystyle{ +q}\) oraz nieprzewodzącej nici o długości \(\displaystyle{ l}\). Wyznacz okres drgań wahadła po wytworzeniu między płytami jednorodnego pola elektrycznego o natężeniu \(\displaystyle{ E}\) w wyniku
a) naładowania górnej płyty ujemnie, a dolnej dodatnio,
b) naładowania górnej płyty dodatnio, a dolnej ujemnie.
Dwie małe kulki, każda o masie \(\displaystyle{ 5\, g}\), są zawieszone w jednym punkcie na jedwabnych nitkach długości \(\displaystyle{ 50\, cm}\). Gdy kulki są naładowane takim samym ładunkiem \(\displaystyle{ Q}\), nitki odchylają się o \(\displaystyle{ 5°}\) od pionu. Jaka jest wartość ładunku \(\displaystyle{ Q}\) ? Jakie są znaki tych dwóch ładunków?
Zadania z elektrostatyki
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 1 cze 2020, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
Zadania z elektrostatyki
Ostatnio zmieniony 1 cze 2020, o 19:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Zadania z elektrostatyki
Zrób rysunki i zaznacz działające siły. W przypadku pierwszego zadania pole elektryczne między płytami jest jednorodne i w kierunku pionowym będzie działała stała siła będąca wypadkową siły ciężkości i siły oddziaływania elektrostatycznego. Personifikując nieco kulkę, będzie ona miała wrażenie, że porusza się w słabszym lub silniejszym polu grawitacyjnym: w a) \(\displaystyle{ g'=g-\frac{qE}{m}}\) oraz w b) \(\displaystyle{ g'=g+\frac{qE}{m}}\). Okres drgań wahadła to:
\(\displaystyle{ T=2\pi\sqrt{\frac{l}{g'}}}\).
Co do drugiego - wypadkowa sił działających jest równa zeru, pojawia się tam pewien trójkąt prostokątny. Wyznacz z niego z użyciem trygonometrii siłę Coulomba.
\(\displaystyle{ T=2\pi\sqrt{\frac{l}{g'}}}\).
Co do drugiego - wypadkowa sił działających jest równa zeru, pojawia się tam pewien trójkąt prostokątny. Wyznacz z niego z użyciem trygonometrii siłę Coulomba.