Dzień dobry,
Mam do rozwiązania takie zadanie, chciałbym znać kolejność rozwiązywania takiego zadania. Z góry dziękuję
Na poniższym rysunku przedstawiono płytkę srebra o przekroju \(\displaystyle{ 1 cm}\) na \(\displaystyle{ 0,2 cm}\). Przewodzi ona prąd \(\displaystyle{ 100A}\) z lewej na prawą stronę w jednorodnym polu magnetycznym o indukcji \(\displaystyle{ B=1,5 T}\). Założywszy gęstość elektronów w srebrze \(\displaystyle{ n=\frac{5,9\cdot 10^{28}} {m^3}}\) , oblicz napięcie Halla pomiędzy krawędziami płytki .
Co do rysunku:
Jeszcze raz, z góry dziękuję
Zadanie związane z elektrycznością i napięciem Halla
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 maja 2020, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
Zadanie związane z elektrycznością i napięciem Halla
Ostatnio zmieniony 26 maja 2020, o 13:09 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Zadanie związane z elektrycznością i napięciem Halla
No tu ciężko o jakąkolwiek kolejność, bo to zadanie ze zwykłego podstawiania do wzoru:
\(\displaystyle{ U_H=\frac{IB}{ned}}\),
gdzie \(\displaystyle{ e}\) to wartość bezwzględna ładunku elektronu, \(\displaystyle{ d}\) to grubość płytki w kierunku pola magnetycznego.
\(\displaystyle{ U_H=\frac{IB}{ned}}\),
gdzie \(\displaystyle{ e}\) to wartość bezwzględna ładunku elektronu, \(\displaystyle{ d}\) to grubość płytki w kierunku pola magnetycznego.