Indukcyjność cewki w obwodzie prądu przemiennego

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Indukcyjność cewki w obwodzie prądu przemiennego

Post autor: StudentIB »

Witam,

na elektromagnetyzmie znam się bardzo słabo, ale chciałbym wyjaśnić jedną kwestię. Otóż trafiłem na taki wzór, który ponoć opisuje indukcyjność cewki z rdzeniem, przez który płynie prąd przemienny:

\(\displaystyle{ \frac{\Phi}{I}=A-I \cdot B }\)

Mimo braku opisu zmiennych wnioskuję, że chodzi o: \(\displaystyle{ \Phi}\) - strumień magnetyczny, \(\displaystyle{ I}\) - natężenie, \(\displaystyle{ A}\) - przekrój, \(\displaystyle{ B}\) - indukcję magnetyczną.

Szukałem takiego wzoru w literaturze, ale wygląda on nieprawidłowo. Wiem, że indukcyjność \(\displaystyle{ L=\frac{\Phi}{I}}\) więc:

\(\displaystyle{ L=A-I \cdot B }\)

Ale skąd to odejmowanie? Jak powinien wyglądać prawidłowy wzór? Z opisu jednostki

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Henr
wynikałoby, że powinno być:

\(\displaystyle{ L=\frac{B \cdot A}{I}}\)

Czy mam rację, że ten pierwszy wzór (z odejmowaniem) jest błędny a drugi prawidłowy ? Gdzie w literaturze mogę znaleźć prawidłowy wzór wiążący indukcyjność i indukcję magnetyczną ?

Z góry dziękuję za pomoc
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Indukcyjność cewki w obwodzie prądu przemiennego

Post autor: janusz47 »

Jest to wzór na indukcyjność jednostkową linii TEM (długich) i prowadnic falowych.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Indukcyjność cewki w obwodzie prądu przemiennego

Post autor: StudentIB »

Ten z odejmowaniem ? Dziękuję, to by wyjaśniało dlaczego do tej pory na niego nie trafiłem. A gdzie mogę znaleźć ten wzór w literaturze ? Są jakieś konkretne książki, w których najlepiej go szukać ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Indukcyjność cewki w obwodzie prądu przemiennego

Post autor: janusz47 »

Na przykład podręcznikach akademickich z teorii pola magnetycznego Tadeusza Morawskiego i Wojciecha Gwarka.
ODPOWIEDZ