Strumień pola magnetycznego

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
tearsofthefears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 lis 2019, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 4 razy

Strumień pola magnetycznego

Post autor: tearsofthefears »

Jeśli linie pola magnetycznego o indukcji \(\displaystyle{ B=5 mT}\) tworzą z powierzchnią elementarną \(\displaystyle{ dS=1 mm^{2} }\), kąt równy \(\displaystyle{ 30°}\). Ile wynosi strumień pola magnetycznego przez tę powierzchnię?
\(\displaystyle{ Wb=T m^{2} }\)

\(\displaystyle{ \Phi=BS\cos \alpha=5 \cdot 1 \cdot \cos 30=4,2 mWb }\)

Czy to jest dobrze, czy to się liczy inaczej ?
Ostatnio zmieniony 5 lut 2020, o 10:21 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Strumień pola magnetycznego

Post autor: korki_fizyka »

Kąt mierzymy do normalnej więc \(\displaystyle{ \alpha = 90^o - 30^o = 60^o}\). Poza tym jednostki masz źle.
tearsofthefears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 lis 2019, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 4 razy

Re: Strumień pola magnetycznego

Post autor: tearsofthefears »

A co tu zrobić z tymi jednostkami ? W sensie jak ?
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Strumień pola magnetycznego

Post autor: korki_fizyka »

\(\displaystyle{ 1\ mT = 10^{-3} T\\
1 \ mm^2 = 10^{-6} m^2}\)
ODPOWIEDZ