Wyznacz prąd w obwodzie [prawa Kirchoffa]

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Mr Joker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 lis 2016, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolska

Wyznacz prąd w obwodzie [prawa Kirchoffa]

Post autor: Mr Joker »

Cześć. Mam problem z rozwiązaniem zadania. Wiem, że trzeba użyć praw Kirchoffa, aczkolwiek nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Potrzebuję ułożonych równań (resztę sobie obliczę).

Treść: Wyznaczyć wartości wszystkich prądów zaznaczonych na poniższym schemacie dla następujących wartości parametrów: \(\displaystyle{ R_1 = 1\Omega, R_2 = 2\Omega, \varepsilon_1 = 1.5V}\) i \(\displaystyle{ \varepsilon_2 = 3V}\).

Schemat:

Kod: Zaznacz cały

https://images92.fotosik.pl/294/3d5b1e59bf145bf7.png

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 28 gru 2019, o 20:22 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Wyznacz prąd w obwodzie [prawa Kirchoffa]

Post autor: kerajs »

Dopisz na obwodzie strzałki SEM i spadków napięć na rezystorach.
\(\displaystyle{ \begin{cases} E_1+I_1R_1+I_2R_2-E_2+I_1R_1=0 & \text{(lewe oczko)} \\ E_2-I_3R_1-I_2R_2-E_2+I_3R_1=0 & \text{(prawe oczko)} \\ I_3=I_1+I_2 & \text{(węzeł a)} \end{cases} }\)
Mr Joker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 lis 2016, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Wyznacz prąd w obwodzie [prawa Kirchoffa]

Post autor: Mr Joker »

Cześć, dziękuję bardzo :)
A pomożesz jeszcze z tymi? :) Też mi starczą układy równań - resztę sobie rozwiązę :)

a)

Kod: Zaznacz cały

https://images92.fotosik.pl/294/50f9520f804fa0f4gen.png

b)

Kod: Zaznacz cały

https://images92.fotosik.pl/294/7779701401efc7eagen.png
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Wyznacz prąd w obwodzie [prawa Kirchoffa]

Post autor: janusz47 »

Naucz się metody oczkowej opartej na I i II prawie Gustava Kirchhoffa. Otrzymałeś rozwiązanie. Powinno to dla przyzwoitości wystarczyć.
ODPOWIEDZ