Wektor natężenia pola elektrostatycznego

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
karolina_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Wektor natężenia pola elektrostatycznego

Post autor: karolina_18 »

Witam,
Mam problem z zadaniem niestety, prosiłabym nawet o podpowiedź, wzór itp.

Potencjał pewnego pola elektrostatycznego dany jest wyrażeniem \(\displaystyle{ V(x,y) = x^{2} - y - 16}\). Jaką postać ma wektor natężenia pola elektrostatycznego \(\displaystyle{ E}\) w punkcie \(\displaystyle{ (1,0)}\)?
Ostatnio zmieniony 30 cze 2019, o 19:48 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Wektor natężenia pola elektrostatycznego

Post autor: korki_fizyka »

\(\displaystyle{ \vec{E} = - grad V}\)
karolina_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Re: Wektor natężenia pola elektrostatycznego

Post autor: karolina_18 »

Dziękuję!
To mi dużo dało. Udało mi się obliczyć, jakby ktoś potrzebował kiedyś to to mój wynik:
\(\displaystyle{ E = [-2;1]}\)

Mam nadzieję, że dobry
Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Ostatnio zmieniony 1 lip 2019, o 12:17 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LateXa.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Wektor natężenia pola elektrostatycznego

Post autor: korki_fizyka »

zgadza się
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Wektor natężenia pola elektrostatycznego

Post autor: janusz47 »

Nie bardzo się zgadza, bo mamy podać postać, a nie współrzędne wektora natężenia pola elektrostatycznego

\(\displaystyle{ \vec{E} = -2\vec{i} + 1\vec{j}.}\)
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Wektor natężenia pola elektrostatycznego

Post autor: korki_fizyka »

karolina_18 pisze:Dziękuję!
To mi dużo dało. Udało mi się obliczyć, jakby ktoś potrzebował kiedyś to to mój wynik:
\(\displaystyle{ E = [-2;1]}\)
Powyższy zapis jest jednoznaczny z tym, że przydała by się nad "E" strzałeczka:)

\(\displaystyle{ \vec{E} = [-2;1]}\)
ODPOWIEDZ