W końcach jednego boku kwadratu (o długości a) umieszczono
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 cze 2019, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
W końcach jednego boku kwadratu (o długości a) umieszczono
1. W końcach jednego boku kwadratu (o długości \(\displaystyle{ a}\)) umieszczono ładunki \(\displaystyle{ –Q}\), zaś w środku tego boku ładunek \(\displaystyle{ 2Q}\). Wyznacz potencjał i natężenie pola elektrycznego w środku kwadratu (obliczenia + rysunek)
2. Prąd o natężeniu \(\displaystyle{ I}\) płynie przez odcinek przewodnika będący bokiem trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ a}\). Wyznacz wektor indukcji magnetycznej w trzecim wierzchołku trójkąta.
3. Przez dwa cienkie długie równoległe przewodniki umieszczone w odległości \(\displaystyle{ d}\) od siebie płyną w tą sama stronę (przed kartkę) jednakowe prądy o natężeniu \(\displaystyle{ I}\). Wyznacz indukcję magnetyczną między nimi w odległości \(\displaystyle{ x=d/4}\) od przewodnika drugiego (obliczenia + rysunek)
2. Prąd o natężeniu \(\displaystyle{ I}\) płynie przez odcinek przewodnika będący bokiem trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ a}\). Wyznacz wektor indukcji magnetycznej w trzecim wierzchołku trójkąta.
3. Przez dwa cienkie długie równoległe przewodniki umieszczone w odległości \(\displaystyle{ d}\) od siebie płyną w tą sama stronę (przed kartkę) jednakowe prądy o natężeniu \(\displaystyle{ I}\). Wyznacz indukcję magnetyczną między nimi w odległości \(\displaystyle{ x=d/4}\) od przewodnika drugiego (obliczenia + rysunek)
Ostatnio zmieniony 26 cze 2019, o 20:55 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pojedyncze symbole literowe także zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Pojedyncze symbole literowe także zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 cze 2019, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
W końcach jednego boku kwadratu (o długości a) umieszczono
Jakbym wiedział jak je rozwiązać to bym nie pytał o te zadania, będę wdzięczny za każdą pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
W końcach jednego boku kwadratu (o długości a) umieszczono
Żeby wiedzieć to trzeba najpierw chcieć wiedzieć.
Zadanie 1
Wykonujemy rysunek.
Jak się oblicza potencjał pola elektrycznego i jego natężenie dla układu ładunków punktowych?
Zadanie 1
Wykonujemy rysunek.
Jak się oblicza potencjał pola elektrycznego i jego natężenie dla układu ładunków punktowych?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 cze 2019, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
W końcach jednego boku kwadratu (o długości a) umieszczono
No wiem, rysuję kwadrat i oznaczam ładunki tylko nie wiem jak narysować wektor. Energia \(\displaystyle{ \vec{E}=\vec{E1}+\vec{E2}+\vec{E3}}\)
\(\displaystyle{ E=k\frac{Q}{ r^{2} }}\)
\(\displaystyle{ k=\frac{1}{4\pi\epsilon\epsilon_{0}}}\)
a potencjał?
\(\displaystyle{ E=k\frac{Q}{ r^{2} }}\)
\(\displaystyle{ k=\frac{1}{4\pi\epsilon\epsilon_{0}}}\)
a potencjał?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
W końcach jednego boku kwadratu (o długości a) umieszczono
Oznaczamy sobie pierwszy np. w lewym koniec boku kwadratu przez \(\displaystyle{ 1,}\) prawy koniec boku kwadratu przez \(\displaystyle{ 2,}\) a jego środek \(\displaystyle{ O,}\) gdzie umieszczony jest ładunek o wartości \(\displaystyle{ 2Q}\) przez \(\displaystyle{ 3.}\)
Rysujemy ze środka kwadratu wzdłuż półprzekątnych wektory natężeń pola elektrostatycznego \(\displaystyle{ \vec{E}_{1}, \vec{E}_{2}}\) o zwrotach odpowiednio do ładunków w punktach \(\displaystyle{ 1, 2.}\)
Rysujemy wektor wypadkowy natężenia \(\displaystyle{ \vec{E}_{12}}\) zaczepiony w punkcie \(\displaystyle{ O}\) o zwrocie do ładunku \(\displaystyle{ 2Q}\)
oraz wektor \(\displaystyle{ \vec{E}_{3}}\) zaczepiony w punkcie \(\displaystyle{ O}\) o zwrocie przeciwnym - do przeciwległego boku kwadratu i o długości dwa razy większej niż długości wektorów \(\displaystyle{ \vec{E}_{1}, \vec{E}_{2}.}\)
Obliczamy ze wzoru jakiego? wartość natężenia pola \(\displaystyle{ \vec{E}_{12}}\)
Natężenie pola w środku kwadratu
\(\displaystyle{ \vec{E} = \vec{E}_{3}- \vec{E}_{12}.}\)
Potencjał ładunku punktowego:
\(\displaystyle{ V = k\cdot \frac{q}{r}.}\)
Rysujemy ze środka kwadratu wzdłuż półprzekątnych wektory natężeń pola elektrostatycznego \(\displaystyle{ \vec{E}_{1}, \vec{E}_{2}}\) o zwrotach odpowiednio do ładunków w punktach \(\displaystyle{ 1, 2.}\)
Rysujemy wektor wypadkowy natężenia \(\displaystyle{ \vec{E}_{12}}\) zaczepiony w punkcie \(\displaystyle{ O}\) o zwrocie do ładunku \(\displaystyle{ 2Q}\)
oraz wektor \(\displaystyle{ \vec{E}_{3}}\) zaczepiony w punkcie \(\displaystyle{ O}\) o zwrocie przeciwnym - do przeciwległego boku kwadratu i o długości dwa razy większej niż długości wektorów \(\displaystyle{ \vec{E}_{1}, \vec{E}_{2}.}\)
Obliczamy ze wzoru jakiego? wartość natężenia pola \(\displaystyle{ \vec{E}_{12}}\)
Natężenie pola w środku kwadratu
\(\displaystyle{ \vec{E} = \vec{E}_{3}- \vec{E}_{12}.}\)
Potencjał ładunku punktowego:
\(\displaystyle{ V = k\cdot \frac{q}{r}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 cze 2019, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
Re: W końcach jednego boku kwadratu (o długości a) umieszczo
Natężenie pola
\(\displaystyle{ \vec{E_w}=\vec{E_2}-\vec{E_{13}}}\)
\(\displaystyle{ \vec{E_{13}}=\vec{E_1}+\vec{E_3}}\)
\(\displaystyle{ E_1=E_3=k\frac{Q}{(\frac{1}{2}a\sqrt{2})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ E_1=E_3=\frac{2kQ}{a^{2}}}\)
\(\displaystyle{ E_2=\frac{4kQ}{a^{2}}}\)
\(\displaystyle{ E_w=(4-2\sqrt{2})\frac{kQ}{a^{2}}}\)
A potencjał mi wyszedł
\(\displaystyle{ V_w=6\frac{kQ}{a}}\)
Czy tak jest dobrze?
\(\displaystyle{ \vec{E_w}=\vec{E_2}-\vec{E_{13}}}\)
\(\displaystyle{ \vec{E_{13}}=\vec{E_1}+\vec{E_3}}\)
\(\displaystyle{ E_1=E_3=k\frac{Q}{(\frac{1}{2}a\sqrt{2})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ E_1=E_3=\frac{2kQ}{a^{2}}}\)
\(\displaystyle{ E_2=\frac{4kQ}{a^{2}}}\)
\(\displaystyle{ E_w=(4-2\sqrt{2})\frac{kQ}{a^{2}}}\)
A potencjał mi wyszedł
\(\displaystyle{ V_w=6\frac{kQ}{a}}\)
Czy tak jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 27 cze 2019, o 17:27 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak indeksów dolnych.
Powód: Brak indeksów dolnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: W końcach jednego boku kwadratu (o długości a) umieszczo
\(\displaystyle{ \vec{E}}\) do poprawki - wartość wektora wypadkowego wektorów natężeń \(\displaystyle{ \vec{E}_{1}, \vec{E}_{3}.}\)
Potencjał sumy ładunków proszę jeszcze raz sprawdzić.
Potencjał sumy ładunków proszę jeszcze raz sprawdzić.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 cze 2019, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
Re: W końcach jednego boku kwadratu (o długości a) umieszczo
Czy będzie tak?
\(\displaystyle{ V_w=-\frac{2\sqrt{2}kQ}{a}+\frac{4kQ}{a}}\)
\(\displaystyle{ V_w=-\frac{2\sqrt{2}kQ}{a}+\frac{4kQ}{a}}\)
Ostatnio zmieniony 27 cze 2019, o 17:27 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak indeksów dolnych.
Powód: Brak indeksów dolnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 cze 2019, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
Re: W końcach jednego boku kwadratu (o długości a) umieszczo
No dobrze, a w drugim wynik będzie?:
\(\displaystyle{ B=\frac{\mu\mu_0I}{a\pi}\frac{\sqrt{3}}{6}}\)
W trzecim:
\(\displaystyle{ B=\frac{\mu\mu_0Id}{\pi}\frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ B=\frac{\mu\mu_0I}{a\pi}\frac{\sqrt{3}}{6}}\)
W trzecim:
\(\displaystyle{ B=\frac{\mu\mu_0Id}{\pi}\frac{4}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: W końcach jednego boku kwadratu (o długości a) umieszczo
Rysunek
Jakie znamy prawa?-- 27 cze 2019, o 20:41 --W tych bazgrołach można doszukać się poprawnego rozwiązania zadań.
Jakie znamy prawa?-- 27 cze 2019, o 20:41 --W tych bazgrołach można doszukać się poprawnego rozwiązania zadań.