Miedziany drut o polu powierzchni przekroju poprzecznego \(\displaystyle{ 8.2 \cdot 10 ^{-7} m ^{2}}\) przewodzi prąd o natężeniu \(\displaystyle{ 1.67 A}\). Wylicz:
a) jakie jest natężenie pola elektrycznego wewnątrz drutu,
b) jaka jest różnica potencjałów i opór elektryczny w punktach oddalonych o \(\displaystyle{ 50 m}\).
Oporność właściwa miedzi\(\displaystyle{ 1.72 \cdot 10 ^{-8} \Omega m}\).
Natężenie pola wewnątrz drutu, napięcie i opór
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 lis 2018, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Natężenie pola wewnątrz drutu, napięcie i opór
Ostatnio zmieniony 11 cze 2019, o 11:19 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Natężenie pola wewnątrz drutu, napięcie i opór
a)
\(\displaystyle{ |\vec{E}| = \rho\cdot |\vec{j}|}\)
\(\displaystyle{ |\vec{E}| = 1,72 \cdot 10^{-8}(\Omega \cdot m)\cdot \frac{1.67(A)}{8,2\cdot 10^{-7}(m^2)} =... \frac{V}{m}?}\)
b)
\(\displaystyle{ U = \rho \cdot \frac{L\cdot I}{S}}\)
\(\displaystyle{ U =... V?}\)
Proszę podstawić dane liczbowe i sprawdzić zgodność jednostek.
\(\displaystyle{ |\vec{E}| = \rho\cdot |\vec{j}|}\)
\(\displaystyle{ |\vec{E}| = 1,72 \cdot 10^{-8}(\Omega \cdot m)\cdot \frac{1.67(A)}{8,2\cdot 10^{-7}(m^2)} =... \frac{V}{m}?}\)
b)
\(\displaystyle{ U = \rho \cdot \frac{L\cdot I}{S}}\)
\(\displaystyle{ U =... V?}\)
Proszę podstawić dane liczbowe i sprawdzić zgodność jednostek.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 lis 2018, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Natężenie pola wewnątrz drutu, napięcie i opór
Nie rozumiem skąd się wziął ten wzór i w poleceniu jest jeszcze aby wyznaczyć opór a wszystko ma być oddalone o 50m.janusz47 pisze:
b)
\(\displaystyle{ U = \rho \cdot \frac{L\cdot I}{S}}\)
\(\displaystyle{ U =... V?}\)
Proszę podstawić dane liczbowe i sprawdzić zgodność jednostek.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Natężenie pola wewnątrz drutu, napięcie i opór
\(\displaystyle{ E =\frac{U}{L}, \ \ J = \frac{I}{S}, \ \ \rho = \frac{E}{J}= \frac{\frac{U}{L}}{\frac{I}{S}}.}\)
Stąd
\(\displaystyle{ U = \rho \cdot \frac{L \cdot I}{S}.}\)
\(\displaystyle{ R = \rho \cdot \frac{L}{S} = \frac{U}{I}}\)
\(\displaystyle{ L = 50m.}\)
Quba 1999 - weź się do roboty. Masz jakiś szanujący się podręcznik z fizyki?
Na Twojej uczelni jest na przykład e-fizyka opracowana przez Zbigniewa Kąkola i Jana Żukrowskiego.
Stąd
\(\displaystyle{ U = \rho \cdot \frac{L \cdot I}{S}.}\)
\(\displaystyle{ R = \rho \cdot \frac{L}{S} = \frac{U}{I}}\)
\(\displaystyle{ L = 50m.}\)
Quba 1999 - weź się do roboty. Masz jakiś szanujący się podręcznik z fizyki?
Na Twojej uczelni jest na przykład e-fizyka opracowana przez Zbigniewa Kąkola i Jana Żukrowskiego.