Pojemność kondensatora po zbliżeniu okładek

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Pojemność kondensatora po zbliżeniu okładek

Post autor: norbi1952 »

Płaski kondensator próżniowy naładowano do napięcia \(\displaystyle{ U}\). Następnie zbliżono okładki kondensatora na odległość \(\displaystyle{ n}\) razy mniejszą. Uzyskano przy tym pracę \(\displaystyle{ W}\). Obliczyć pojemność kondensatora.

Z jakich wzorów muszę skorzystać przy tym zadaniu?
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Pojemność kondensatora po zbliżeniu okładek

Post autor: mdd »

Jakie znasz wzory dotyczące kondensatora płaskiego? Są takie trzy i te powinny wystarczyć.
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Re: Pojemność kondensatora po zbliżeniu okładek

Post autor: norbi1952 »

Znam takie wzory:
\(\displaystyle{ W_{c} = \frac{1}{2} C \cdot U^{2}}\)
\(\displaystyle{ C = \varepsilon_{0} \varepsilon_{e} \frac{s}{d}}\)
\(\displaystyle{ Q = C \cdot U}\)
\(\displaystyle{ E = \frac{U}{d}}\)

Jednak z tego co mi wiadomo, \(\displaystyle{ W_{c}}\) jest energią kondensatora, a nie pracą.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Pojemność kondensatora po zbliżeniu okładek

Post autor: mdd »

Energia to zmagazynowana praca, a praca uzyskana będzie różnicą energii kondensatora.
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Re: Pojemność kondensatora po zbliżeniu okładek

Post autor: norbi1952 »

Rozumiem, że we wzorze \(\displaystyle{ C = \varepsilon_{0} \frac{s}{d}}\) powierzchnię i odległość mogę przyjąć za dane?
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Pojemność kondensatora po zbliżeniu okładek

Post autor: mdd »

Czy potrzebne są te wielkości?
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Re: Pojemność kondensatora po zbliżeniu okładek

Post autor: norbi1952 »

Jeśli przyjmę \(\displaystyle{ C_{0}}\) za dane to nie.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Pojemność kondensatora po zbliżeniu okładek

Post autor: mdd »

Nie są potrzebne. Pokaż jak liczysz.
ODPOWIEDZ