Źródłem pola elektrycznego jest układ czterech ładunków punktowych (różne wartości ładunków) umieszczonych w wierzchołkach kwadratu o boku \(\displaystyle{ a}\). Wyznacz natężenie pola elektrycznego w środku tego kwadratu. Przenikalność dielektryczna próżni wynosi \(\displaystyle{ \varepsilon_{0}}\).
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}d = \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ E_{n} = \frac{ q_{n} }{ \frac{1}{2}d }; n \in \left\{ 1, 2, 3, 4\right\}}\)
\(\displaystyle{ \vec{E_{c}} = \vec{E_{1}} + \vec{E_{2}} + \vec{E_{3}} + \vec{E_{4}}}\)
Co więcej mam tutaj obliczyć, aby rozwiązanie było poprawne?
Natężenie pola elektrycznego w środku kwadratu
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Natężenie pola elektrycznego w środku kwadratu
Musisz dodać wektory tych natężeń. Na ich długość i kierunek (więc i na wektor wypadkowy) wpływa zarówno wartość jak i znak ładunków w wierzchołkach kwadratu. Bez konkretnych danych zadanie masz już rozwiązane o ile napiszesz poprawny wzór na natężenie:
\(\displaystyle{ E(n)= \frac{kq_n}{( \frac{d}{2} )^2} = \frac{q_n}{4\epsilon _0 \epsilon _r \frac{a^2}{2} }}\)
\(\displaystyle{ E(n)= \frac{kq_n}{( \frac{d}{2} )^2} = \frac{q_n}{4\epsilon _0 \epsilon _r \frac{a^2}{2} }}\)