Prędkość pozytronu

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Quba1999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lis 2018, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Prędkość pozytronu

Post autor: Quba1999 »

Pozytron (antycząstka elektronu) o masie \(\displaystyle{ 9,11 \cdot 10^{-31}\,kg}\) i ładunku \(\displaystyle{ +e = +1,6\cdot 10^{-19}\, C}\) przemieszcza się w pobliżu nieruchomej cząstki alfa o ładunku \(\displaystyle{ +2e = +3,2\cdot 10^{-19}\, C}\) i masie około \(\displaystyle{ 7000}\) razy większej od masy pozytronu. Kiedy pozytron jest w odległości \(\displaystyle{ 1,0\cdot 10^{-10}\,m}\) oddala się od cząstki alfa z prędkością \(\displaystyle{ 3\cdot 10^{6}\,\frac{m}{s}}\). Jaka będzie prędkość pozytronu jeżeli oddali się od cząstki alfa na odległość \(\displaystyle{ 2,0\cdot 10^{-10}\,m}\) ? Jaka będzie prędkość pozytronu jeżeli oddali się bardzo daleko od cząstki alfa? Jak wyglądały by odpowiedzi na poprzednie pytania gdyby rozważaną cząstką był elektron?
Ostatnio zmieniony 6 cze 2019, o 19:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ