Twierdzenie Thevenina
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielany
- Podziękował: 8 razy
Twierdzenie Thevenina
Korzystając z tw. Thevenina oblicz natężenie prądu na rezystorze \(\displaystyle{ R_3}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Twierdzenie Thevenina
Trochę na siłę jest ten Thevenin. Obwód prócz rezystora R_4 zamieniasz połączone z nim źródło \(\displaystyle{ U= V_1}\) i rezystor zastępczy \(\displaystyle{ R=R_5+ \frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}+\frac{1}{R_3} }}\)
Szukane natężenie to:
\(\displaystyle{ J= \frac{U}{R+R_4}}\)
Szukane natężenie to:
\(\displaystyle{ J= \frac{U}{R+R_4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielany
- Podziękował: 8 razy
Twierdzenie Thevenina
Mieliśmy obliczyć na \(\displaystyle{ R_3}\), nie \(\displaystyle{ R_4}\)
Ostatnio zmieniony 7 cze 2019, o 10:56 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LateXa.
Powód: Brak LateXa.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Twierdzenie Thevenina
No to tym bardziej stosowanie tw. Thevenina jest kretyńskim pomysłem.
Bez niego wynik dostaje się bez żadnych pośrednich obliczeń:
\(\displaystyle{ J= \frac{1}{R_3} \cdot \frac{ \frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}+\frac{1}{R_3} } \cdot V_1 }{R_4+\frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}+\frac{1}{R_3} } +R_5}}\)
Napięcie na zaciskach \(\displaystyle{ R_3}\) to:
\(\displaystyle{ U= \frac{ \frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} } \cdot V_1 }{R_4+\frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} } +R_5}}\)
Rezystancja na zaciskach \(\displaystyle{ R_3}\) bez tego opornika:
\(\displaystyle{ R= \frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} +\frac{1}{R_4+R_5} }}\)
Szukany prąd:
\(\displaystyle{ J= \frac{U}{R_3+R}= \frac{\frac{ \frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} } \cdot V_1 }{R_4+\frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} } +R_5}}{R_3+ \frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} +\frac{1}{R_4+R_5} }}}\)
Pokazanie że oba wyniki są takie same jest zbyt banalne aby to pisać.
Bez niego wynik dostaje się bez żadnych pośrednich obliczeń:
\(\displaystyle{ J= \frac{1}{R_3} \cdot \frac{ \frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}+\frac{1}{R_3} } \cdot V_1 }{R_4+\frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}+\frac{1}{R_3} } +R_5}}\)
Napięcie na zaciskach \(\displaystyle{ R_3}\) to:
\(\displaystyle{ U= \frac{ \frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} } \cdot V_1 }{R_4+\frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} } +R_5}}\)
Rezystancja na zaciskach \(\displaystyle{ R_3}\) bez tego opornika:
\(\displaystyle{ R= \frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} +\frac{1}{R_4+R_5} }}\)
Szukany prąd:
\(\displaystyle{ J= \frac{U}{R_3+R}= \frac{\frac{ \frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} } \cdot V_1 }{R_4+\frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} } +R_5}}{R_3+ \frac{1}{ \frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} +\frac{1}{R_4+R_5} }}}\)
Pokazanie że oba wyniki są takie same jest zbyt banalne aby to pisać.
Ostatnio zmieniony 5 cze 2019, o 10:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.