Ładunki punktowe w trójkącie

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Janek9003
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2 lis 2018, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Ładunki punktowe w trójkącie

Post autor: Janek9003 »

Trzy ładunki punktowe \(\displaystyle{ q}\), \(\displaystyle{ -2q}\), \(\displaystyle{ 3q}\), umieszczono w wierzchołkach trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ a}\). Oblicz natężenie i potencjał pola elektrycznego w środku boku z ładunkiem \(\displaystyle{ q}\) i \(\displaystyle{ -2q}\).

W zasadzie wiem co robić ale mam tutaj pewien problem. Logika podpowiada mi że \(\displaystyle{ q}\) i \(\displaystyle{ 3q}\) powinien ładunek (punkt w środku) odpychać, a \(\displaystyle{ -2q}\) przyciągać. W rozwiązaniu mam napisane że wszystkie trzy ładunki powinny odpychać. No i coś mi się tutaj nie zgadza, bo to jest kompletne ignorowanie znaku ładunku.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Ładunki punktowe w trójkącie

Post autor: korki_fizyka »

to masz źle napisane a jaki wynik otrzymałeś ?
Janek9003
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2 lis 2018, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Re: Ładunki punktowe w trójkącie

Post autor: Janek9003 »

Teraz już sprawa nieaktualna ale można temat dokończyć.
Dlatego nie uwzględniają poprawnych zwrotów bo we wzorze nie podali wartości bezwzględnej na \(\displaystyle{ q}\). Wtedy wynik wyjdzie poprawny. Jeżeli uwzględnimy wartość bezwzględna wtedy trzeba koniecznie narysować dobre zwroty.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Ładunki punktowe w trójkącie

Post autor: korki_fizyka »

Wynik dla natężenia jest zawsze związany ze zwrotem wektorów więc albo masz złe rozwiązanie albo nam je w niezrozumiały sposób przedstawiłeś.
Janek9003
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2 lis 2018, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Re: Ładunki punktowe w trójkącie

Post autor: Janek9003 »

Jeżeli stosujemy wzór \(\displaystyle{ E=\frac{q}{4\pi\epsilon r^{2}}}\) to ignorujemy znak ładunku i zawsze traktujemy je jak dodatnie podczas rysowania wektorów. Przy rachunku wektorowym wszystkie znaki ustawią się tak że wynik wyjdzie poprawny.
Jeżeli stosujemy wzór \(\displaystyle{ E=\frac{|q|}{4\pi\epsilon r^{2}}}\) to trzeba wektory narysować zgodnie ze znakiem ładunku.
ODPOWIEDZ