Elektrostatyka, natężenie pola

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Qees
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 paź 2018, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Elektrostatyka, natężenie pola

Post autor: Qees »

Dwa ładunki o wartościach \(\displaystyle{ q=2C}\) i \(\displaystyle{ q=3C}\) znajdują się w próżni w odległości \(\displaystyle{ d=1m}\). Ile wynosi wypadkowe natężenie pola w punkcie leżącym pośrodku tych ładunków?

Mi wychodzi wzór na wypadkowe natężenie \(\displaystyle{ E_w=E_1-E_2}\). I nie wiem czy dobrze rozumuję? Dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2019, o 20:34 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Elektrostatyka, natężenie pola

Post autor: janusz47 »

Jakie zwroty mają wektory natężeń pola elektrycznego pochodzące od tych dwóch ładunków punktowych dodatnich?

Jakie równania opisują wartości natężeń, tych dwóch ładunków w punkcie środkowym odległości między nimi?
BB-2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 19 mar 2016, o 09:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Elektrostatyka, natężenie pola

Post autor: BB-2 »

Narysuj sytuację i pozaznaczaj wektory.
ODPOWIEDZ