Punkt w którym potencjał elektryczny wynosi zero

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
frcv2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 lut 2019, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Punkt w którym potencjał elektryczny wynosi zero

Post autor: frcv2 »

Mając dwa ładunki punktowe o \(\displaystyle{ Q_{1} = 2e}\) i \(\displaystyle{ Q_{2} = -3e}\) mające położenie \(\displaystyle{ r_{1} = (2,0,0)m}\) oraz \(\displaystyle{ r_{2} = (-3,0,0)m}\).
W jakim punkcie potencjał elektryczny wynosi 0 ?
pkrwczn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Re: Punkt w którym potencjał elektryczny wynosi zero

Post autor: pkrwczn »

To pytanie jest podchwytliwe. Potencjał to praca potrzebna na przeniesienie ładunku próbnego z punktu A to punktu B. Można umownie wybrać dowolny punkt A jako punkt o potencjale zero i traktować ten potencjał jako punkt odniesienia, tzn mierzyć potencjał dowolnego punktu B jako pracę potrzebną na przeniesienie ładunku próbnego z A do B.
ODPOWIEDZ