Mam problem z zadaniami z indukcji:
1.Fale radiowe mają długość \(\displaystyle{ 85cm}\). Oblicz częstotliwość drgań układu LC oraz pojemność kondensatora jeśli indukcyjność zwojnicy wynosi \(\displaystyle{ L=4\cdot10^{-6}H}\)
Pewnie trzeba użyć wzoru na okres, ale nie wiem co zrobić z długością fali.
2.Transformator podwyższa napięcie z \(\displaystyle{ 230V}\) do \(\displaystyle{ 30000V}\). Oblicz skuteczne natężenie prądu w obwodzie pierwotnym, jeśli w obwodzie wtórnym wynosi \(\displaystyle{ 0.3mA}\). Oblicz amplitudę prądu w uzwojeniu wtórnym. Sprawność \(\displaystyle{ 100\%}\).
Indukcja - zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 gru 2018, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Indukcja - zadania
Ostatnio zmieniony 16 gru 2018, o 13:57 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych i inne wyrażenia matematyczne zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych i inne wyrażenia matematyczne zapisujemy z użyciem LateXa.
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Indukcja - zadania
Długość fali, okres (= 1/częstotliwość) i prędkość fali są ze sobą związane prostym wzorem.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 gru 2018, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Indukcja - zadania
Właśnie ta prędkość trochę mnie zbiła z tropu bo, nie ukrywam, mam trochę zaległości.
Czy dobrze myślę, że prędkością fali radiowej będzie prędkość światła, czy coś pomyliłem?
Czy dobrze myślę, że prędkością fali radiowej będzie prędkość światła, czy coś pomyliłem?
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Indukcja - zadania
Tak będzie. Wszystkie fale elektromagnetyczne poruszają się z tą prędkością, w tym światło (= widzialne).
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Re: Indukcja - zadania
Drugie zadanie:
... %C5%82ania
oraz związek między napięciem/natężeniem skutecznym a maksymalnym (amplitudą).
Pasowałoby też jakoś lepiej nazwać temat a nie "zadania", jak można nazwać każdy tutaj.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Transform
oraz związek między napięciem/natężeniem skutecznym a maksymalnym (amplitudą).
Pasowałoby też jakoś lepiej nazwać temat a nie "zadania", jak można nazwać każdy tutaj.