Naelektryzowane kulki pędzące w nieskończoność

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Awatar użytkownika
KrolKubaV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Naelektryzowane kulki pędzące w nieskończoność

Post autor: KrolKubaV »

Witam,
proszę o pomoc z poniższym problemem fizycznym (nie mam pojęcia, jak go rozwiązać).

Dane są trzy kulki (cząstki) naładowane dodatnio - pierwsza o masie \(\displaystyle{ m}\) i ładunku \(\displaystyle{ q}\) leżąca w początku układu współrzędnych; druga o masie \(\displaystyle{ 2m}\) i ładunku \(\displaystyle{ q}\) znajdująca się w punkcie \(\displaystyle{ (r, 0)}\); trzecia o masie \(\displaystyle{ 5m}\) i ładunku \(\displaystyle{ 2q}\), leżąca w punkcie \(\displaystyle{ (2r, 0)}\). Kulki początkowo utrzymywane są w spoczynku. Następnie wszystkie trzy zostają uwolnione w tym samym momencie. Oblicz energię kinetyczną kulek, kiedy znajdą się one bardzo daleko od siebie. Przyjmujemy, że kulki poruszają się w jednej lini oraz że wartość \(\displaystyle{ r}\) jest dużo większa niż promienie kulek.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Re: Naelektryzowane kulki pędzące w nieskończoność

Post autor: PawelJan »

Zadanie sprowadza się do zastosowania zasady zachowania energii.
Awatar użytkownika
KrolKubaV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Re: Naelektryzowane kulki pędzące w nieskończoność

Post autor: KrolKubaV »

Rozwinąłbyś trochę, proszę?
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Re: Naelektryzowane kulki pędzące w nieskończoność

Post autor: PawelJan »

Energia potencjalna (pola elektrostatycznego) na początku + energia kinetyczna na początku (= 0) = energia potencjalna na końcu (= 0) + energia kinetyczna, którą trzeba obliczyć.
Awatar użytkownika
KrolKubaV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Re: Naelektryzowane kulki pędzące w nieskończoność

Post autor: KrolKubaV »

To wiem, ale co jeżeli zadanie prosiłoby nas o wyznaczenie energii kinetycznej każdej kulki z osobna? Wtedy tak samo?
ODPOWIEDZ