Oblicz natężenie pola elektrycznego i potencjał w środku kwadratu o boku \(\displaystyle{ l=7cm}\), w którego
trzech wierzchołkach znajdują się kolejno umieszczone ładunki: \(\displaystyle{ Q_{1} = -1\,C, Q_{2} =6\,C, Q_{3} =5\,C.}\) Oblicz
energię potencjalną tego układu ładunków
Natężenie pola elektrycznego
Natężenie pola elektrycznego
Ostatnio zmieniony 31 paź 2018, o 17:01 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 19 mar 2016, o 09:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Natężenie pola elektrycznego
1. Narysuj to sobie
2. Skorzystaj ze wzoru na natężenie pola od pojedynczego ładunku w odległości r od ładunku i oblicz je dla każdego z tych trzech ładunków.
\(\displaystyle{ \vec{E}\left( \vec{r}\right)= \frac{\vec{F}\left( \vec{r}\right)}{q}= \frac{1}{4\pi\ \varepsilon_0} \cdot \frac{Q}{r^2} \cdot \frac{\vec{r}}{r}}\)
3. Zaznacz na rysunku wektory
4. Skorzystaj z zasady superpozycji
2. Skorzystaj ze wzoru na natężenie pola od pojedynczego ładunku w odległości r od ładunku i oblicz je dla każdego z tych trzech ładunków.
\(\displaystyle{ \vec{E}\left( \vec{r}\right)= \frac{\vec{F}\left( \vec{r}\right)}{q}= \frac{1}{4\pi\ \varepsilon_0} \cdot \frac{Q}{r^2} \cdot \frac{\vec{r}}{r}}\)
3. Zaznacz na rysunku wektory
4. Skorzystaj z zasady superpozycji