Natężenie prądu w przewodniku o zmiennym przekroju

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Natężenie prądu w przewodniku o zmiennym przekroju

Post autor: VirtualUser »

Witam, chciałbym się spytać czy dobrze przeprowadziłem dowód:
Udowodnij, że w różnych przekrojach pojedynczego niejednorodnego przewodnika o zmiennym przekroju, w każdych dwóch przekrojach \(\displaystyle{ 1.}\) i \(\displaystyle{ 2.}\) musi być spełniony związek:
\(\displaystyle{ \frac{j_1}{j_2} = \frac{S_2}{S_1}}\)gdzie \(\displaystyle{ j}\) - gęstość prądu elektrycznego w przewodniku, \(\displaystyle{ S}\) - pole przekroju poprzecznego przewodnika
\(\displaystyle{ \frac{j_1}{j_2} = \frac{I}{S_1} * \frac{S_2}{I} = \frac{S_2}{S_1} cnd}\)
Właściwie bardziej chodzi mi o to czy zawsze natężenie prądu w przewodniku jest stałe i nie zależy od przekroju poprzecznego i od tego czy przewodnik jest jednorodny?
Pozdrawiam.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Natężenie prądu w przewodniku o zmiennym przekroju

Post autor: SlotaWoj »

Zawsze dla przewodnika o zerowej pojemności lub w stanie ustalonym. Wynika to z zasady zachowania ładunku.
ODPOWIEDZ